Objavljeno: 30.5.2003

Microsoft in AOL ponovno prijatelja

Družbi Microsoft in AOL Time Warner sta objavili, da sta dosegli poravnavo v tožbi, ki jo je AOL TW vložil lansko leto v imenu svojega hčerinskega podjetja Netscape. V skladu s poravnavo bo Microsoft plačal 750 milijonov dolarjev, podjetji pa bosta pričeli sodelovati na večjem številu projektov, med drugim pri spletni prodaji digitalne glasbe in združevanju lastnih omrežij za neposredno sporočanje.

Analitiki ocenjujejo, da je poravnava smotrna poteza za obe strani. AOL TW bi s tožbo lahko dobil tudi znatno več denarja, vendar bi proces bržkone trajal več let, podjetje pa ima trenutno enega največji dolgov na svetu in teh 750 milijonov dolarjev nameravajo porabiti za krpanje luknje. AOL TW je tudi dobil pravico do sedemletne uporabe Microsoftovega spletnega brskalnika Internet Explorer v svoji programski opremi, kar pomeni, da lahko pri AOL-u celo vgradijo Explorer v svoje izdelke. Druga pomembna tehnologija, ki jo je AOL dobil s poravnavo pa se nanaša na upravljanje digitalnih avtorskih pravic (digital rights management, DRM), ki prav tako lahko postane del AOL-ove bodoče strategije prodaje glasbe in filmov v digitalni obliki. Prevzem teh dveh tehnologij je pravzaprav zanimiv, saj v korporacijo AOL TW sodita tudi podjetji Netscape, ki razvija konkurenčni brskalnik in Nullsoft, ki je med drugim razvil najbolj popularen programski predvajalnik digitalne glasbe, Winamp in se precej ukvarja tudi z možnostmi distribucije digitalne glasbe.

Poravnavi in sodelovanju navkljub sta podjetji sporočili, da bosta še naprej tekmovali druga z drugo, predvsem na področju ponudbe dostopa do spleta, kjer imata v ZDA največje tržne deleže. Na to pa kaže tudi zgodovina >>sodelovanja<< obeh podjetij, saj sta v preteklosti nekajkrat že sodelovali, še bolj pogosto pa izbirali poslovne strategije, ki bi jih lahko označili za neposredne napade.

http://www.aoltw.com

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji