Objavljeno: 20.4.2002

Microsoft in partnerji potrdili podporo ljudem s posebnimi potrebami

Računalniki so ena izmed ključnih stvari, ki pomagajo ljudem s posebnimi potrebami, vendar morajo biti za to posebej prirejeni, kar velja tudi za programske izdelke. Doslej je bilo večinoma treba čakati po več let na prirejene različice, pri Microsoftu pa so se z objavo sistema Windows XP zavezali, da bodo posebej prirejene različice njihovih izdelkov na voljo hkrati s standardnimi. Zgradba Windows XP namreč omogoča preprosto prilagoditev za posebej prirejene naprave.

Eno takšnih naprav, prirejen računalnik imenovan Mercury, je predstavilo podjetje Assistive Technology. Mercury je večnamenska naprava, ki združuje funkcije mnogih naprav za pomoč ljudem s posebnimi potrebami, predstavljena pa je bila celo rešitev za pomoč ljudem s hujšimi oblikami cerebralne paralize. Osemletna deklica s cerebralno paralizo, ki ne more govoriti, premika pa lahko samo prste na roki s katerimi upravlja svoj invalidski voziček, je doslej morala uporabljati številne naprave za učenje in komuniciranje z ljudmi okrog sebe. Mercury ji je nadomestil vse te, saj ga je mogoče priključiti na kontrolno paličico invalidskega vozička in tako upravljati. Posebej so prirejeni tudi programi, ki ji omogočajo govorjenje s pritiski na sličice in učenje.

Novosti za ljudi s posebnimi potrebami so predstavili tudi pri Macromedii, saj so potrebno podporo vgradili v novo različico programa Flash MX. Dodatek je namenjen predvsem slepim, ki spletnih strani ne morejo videti, omogoča pa branje vsebine na zaslonu. To je doslej veljalo zgolj za besedila, tako da od raznih animacijah Flash slepi in slabovidni niso imeli nič. Pri Macromedii so v novi različici Flasha to spremenili, tako da razvijalci spletnih strani pri izdelavi animacij vstavijo tudi njihove opise, ki jih programi za pomoč slepim in slabovidnim znajo prebrati.

http://www.microsoft.com

http://www.macromedia.com

http://www.assistivetech.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji