Objavljeno: 8.6.2004

Microsoft in SAP sta se dogovarjala o združitvi

Oracle je prvi dan sodnega procesa, v katerem želi ameriško ministrstvo za pravosodje preprečiti prevzem družbe PeopleSoft, objavil senzacijo - Microsoft in SAP sta bila še nedavno v pogovorih za združitev. Obe podjetji sta medtem pogovore na to temo, ki so se odvijali pretežno v lanskem letu, potrdili, vendar hkrati javnost obvestili, da končnega dogovora niso dosegli. Pogajanja naj bi se zaključila aprila, namesto združitve pa sta se oba velikana odločila za tesnejše sodelovanje, o čemer smo že poročali. Predstavniki obeh podjetij so še dodali, da nimajo namere nadaljevati pogovorov o združitvi.

Pogovor med Microsoftovm in SAP-jem je voda na mlin Oraclu, ki želi s tem pokazati, da njihova namera za prevzem PeopleSofta v ničemer ne ogroža konkurence na trgu sistemov ERP v ZDA. S tem so podkrepili svojo tezo, da mora pravosodno ministrstvo v ožji krog tekmecev na področju sistemov ERP šteti tudi Microsoft, čeprav pri slednjem trdijo, da s svojimi izdelki ciljajo predvsem na trg SMB in zato niso v isti ligi. Microsoft je glede tega menda podal celo zapriseženo izjavo, v kateri trdijo, da v naslednjih dveh letih ne nameravajo vstopiti na trg sistemov ERP.

Analitiki menijo, da bi združitev med Microsoftom in družbo SAP močno spremenila podobo trga poslovnih informacijskih sistemov, pa tudi računalništva na splošno. SAP na področju sistemov ERP sicer nima tolikšnega tržnega deleža kot Microsoft na operacijskih sistemih, vendar bi združeno podjetje najbrž še pridobilo tržni delež in zavladalo domala na vseh področjih programske opreme. S tem pa bi si najbrž nakopali ni novih težav, protimonopolnih tožb, vprašanje pa je tudi, kako bi na tako odločitev gledali delničarji obeh družb. Prav ti dejavniki so igrali glavno vlogo pri odločitvi o prenehanju pogajanj.

http://www.microsoft.com

http://www.sap.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji