Objavljeno: 21.7.2000

Microsoft Internet Explorer 5.5

Po nekajmesečnem razvoju in sočasno z najavo različice novega operacijskega sistema za domačo rabo Windows ME, so pri Microsoftu predstavili tudi novo različico spletnega brskalnika Internet Explorer 5.5. Zanimivo, da se pri Microsoftu, najbrž zaradi vpliva tekočega sodnega procesa, pri imenovanju novega izdelka izogibajo oznaki brskalnik. Namesto tega v uradni najavi pišejo o Internet Explorer 5.5 tehnologiji, ki je sestavni del operacijskega sistema Windows.

Nova različica v primerjavi s prehodnimi ne prinaša velikih sprememb, vsaj kar se tiče uporabniškega vmesnika in glavnih značilnosti sistema. Microsoft je v novo različico vgradil predvsem številne dosedanje popravke ter nekatere nove temeljne tehnologije, ki jih bodo lahko razvijalci spletnih strani izrabili za še bolj interaktivno delovanje sistema. Spremembe so na primer v obnašanju pri kodi DHTML in še bolj obširni podpori za spletni jezik XML. Novi brskalnik tako podpira spremembo XML oznak v realnem času, kar omogoča povsem nov tip animiranih strani in vsebin.

Še posebej pa bodo nove različice Internet Explorerja veseli razvijalci spletnih strani. Posebno pozornost so pri Microsoftu namenili obdelavi HTML programske kode, kar lahko počnemo zdaj kar znotraj samega brskalnika. Na ta način lahko spletnim stranem preprosto dodajamo uporabne elemente, kot so na primer polja za vnos podatkov. Izboljšana je tudi podpora standardu CSS1 (Cascading Style Sheets), s čimer oblikovalci spletnih strani pridobijo nove možnosti za oblikovanje. Razširitve omogočajo pripravo velikih začetnih črk v odstavkih (kot pri tiskanih publikacijah), uporabo večbarvnih drsnikov, prikaznih (pop-up) menijev, informativnih oblačkov z dodatnimi informacijami o predmetu in podporo za povečevanje oziroma pomanjševanje posameznih elementov na strani. Vse s ciljem, da bi spletni programi postali bolj uporabniško prijazni in oblikovno zanimivi.

Spremembe so tudi na področju hitrosti prikazovanja strani z okvirji. Dosedanji Internet Explorerji so za vsak okvir naložili novo instanco brskalnika, kar je bilo časovno in pomnilniško potratno. Novi brskalnik zna okvirje prikazati v okviru iste instance brskalnika. Nova tehnologija uporabe okvirjev bo nalaganje strani, ki vsebujejo okvirje pospešila od 30 do 75 odstotkov. Tudi sicer so pri Microsoftu kodo brskalnika na novo optimizirali, kar prinaša hitrejše, zlasti pa zanesljivejše delovanje.

Internet Explorer 5.5 prinaša tudi nekaj novosti na področju podpore za nove standarde. Poleg podpore za stilne strani CSS 1, zna novi brskalnik bolje prikazati interaktivne in večpredstavno bogate strani, zlasti tiste animacije, ki so časovno pogojene. To so dosegli s tehnologijo HTML + TIME, ki sloni na specifikaciji Synhronized Multimedia Integration Language (SMIL), ki nastaja pod okriljem organizacije W3C. Nova zmožnost omogoča sinhronizacijo različnih tipov podatkov, kot so animacije, zvok in glasba.

Med pomembnejše novosti, ki jih bodo dobrodošle predvsem običajnim uporabnikom, vsekakor sodi izboljšana podpora za tiskanje spletnih strani in predogled tiskanja, poznana že iz pisarniške zbirke Microsoft Office.

Novi brskalnik je pa je že naletel na ostre kritike zagovornikov internetnih standardov. Ti Microsoftu očitajo, da poskuša ponovno z lastnimi dodatki preprečiti pravilno prikazovanje spletnih strani v drugih brskalnikih. Pod udarom je predvsem razširjena podpora standarda DHTML, ki jim pri Microsoftu pravijo DHTML obnašanja (behaviours), omogoča pa izdelavo bolj dinamičnih stran.

Nova različica je že na voljo prek Microsoftovega spletnega strežnika za posodobitve operacijskih sistemov http://windowsupdate.microsoft.com ter prek spletnega naslova http://www.microsoft.com/windows/ie.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji