Objavljeno: 20.5.2003

Microsoft je kupil licence za kodo SCO Unixa

Javnost je presenetila novica, da je družba Microsoft s podjetjem SCO Group sklenila dogovor o nakupu licenc in pravic do uporabe patentov za operacijski sistem Unix. Finančni pogoji transakcije niso znani, zaradi objave pa je vrednost delnic podjetja SCO Group v enem samem dnevu poskočila za 36%.

Nakup prihaja ravno v času, ko je SCO Group podal tožbo proti družbi IBM, katero obtožuje, da je nelegalno uporabil kodo sistema Unix in ga brez dovoljenja posredoval skupnosti za odprto kodo, ki razvija operacijski sistem Linux. Zaradi tega od IBM-a zahtevajo odškodnino v višini milijarde dolarjev. Toda SCO Group se ni ustavil tu, saj je pisma z opozorili poslal tudi številnim drugim proizvajalcem programske opreme, kot so recimo distributerji Linuxa.

Nemški SuSE je tako že izvensodno sklenil dogovor, s katerim je zaščiten pred morebitnimi tožbami. Red Hat pa za zdaj ogorčeno zavrača razloge za tožbo in trdi, da obtožbe nimajo podlage. Tudi Hewlett Packard, ki danes prodaja sisteme z Linuxom meni, da pravno tožba nima prave podlage. Pri Sunu pa navajajo, da so si pravice za uporabo Unixa kupili že pred davnimi leti in so zato pravno zaščiteni.

SCO Group je pismo z opozorilom poslal tudi okoli 1.500 velikim podjetjem, kot so Boeing in General Motors, vendar za zdaj še ni jasno, ali nameravajo >>neposlušne<< tudi sodno preganjati. Analitiki so sploh mnenja, da je SCO Group šel predaleč in bi se moral omejiti na ponudnike programske opreme, ne pa na uporabnike.

Vsekakor pa se analitki sprašujejo, kaj je v ozadju odločitve Microsofta, da podpre SCO Group na tej točki, skoraj dva meseca po podani obtožnici proti družbi IBM. Večina meni, da gre za povsem politično dejanje in pridobivanje ugleda družbe Microsoft na istem področju, kjer je bil tudi sam še nedavno na zatožni klopi. S podpiranjem intelektualnih pravic si tako Microsoft dviguje ugled, zlasti proti ponudnikom Linuxa, ki vsaj v luči tega sodnega procesa kršijo intelektualne pravice >>poštenih<< podjetij, kot je SCO Group. Obenem so vsi mnenja, da je Microsoft korak močan udarec za IBM, ki je že znano eden največji podpornikov Linuxa ta hip.

Nekateri pa se tudi sprašujejo, če ima Microsoftov korak poleg političnih tudi druge cilje. Eden bi lahko brez dvoma bil ta, da s tem pridobi pravico uporabe kode Unixa v svojih izdelkih, predvsem kar se tiče združljivosti programov z okoljem Unix. V ozadju pa je lahko tudi dejstvo, da tudi najnovejše različice okolja Windows v sebi še vedno vsebujejo nekaj kode Unixa, na katerem je delno nastalo prvotno jedro okolja Windows. Microsoft je namreč leta 1980 so razvil lastni operacijski sistem Xenix (različica Unixa), kasneje pa celotno kodo prodal tedanji družbi SCO (kasneje Caldera, sedaj SCO Group) in se usmeril raje v okolje Windows. Zato obstaja možnost, da se je Microsoft s tem korakom zaščitil pred morebitnimi podobnimi tožbami zaradi preostanka tovrstne kode.

Nekateri analitiki se tudi sprašujejo ali celotni proces ni nastal kot sredstvo za doseganje visoke cene, če bi se SCO Group želel prodati nekemu večjemu podjetju. Nekateri omenjajo celo oba glavna >>soigralca<< IBM in Microsoft. Kot kažejo pa sama obtožba ni bila dovolj, zato so pri SCO Groupu nadaljevali z aktivnostmi, kot so na primer pisma strankam. Vsekakor zadnja beseda na tem področju še ni bila izrečena, zato lahko morda pričakujemo še več preobratov.

http://www.sco.com

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji