Objavljeno: 3.6.2002

Microsoft je novi lastnik družbe Navision

V začetku maja je Microsoft poskrbel za novo presenečenje, ko je nepričakovano objavil namero o nakupu danske družbe Navision A/S, znanega proizvajalca poslovnih informacijskih rešitev. Po razmeroma kratkih pogajanjih so Microsoft in delničarji družbe Navision prišli do sporazuma o nakupu, ki je vreden okoli 1,3 milijarde dolarjev. S tem korakom pa Microsoft še odločneje vstopa na področje poslovnih informacijskih sistemov, kar so do nedavnega prepuščali drugim proizvajalcem, tipično partnerjem.

Spomnimo se, da je Microsoft lani kupil še enega velikega proizvajalca poslovnih informacijskih rešitev, Great Plains Sotware. Zanimivo je, da imata tako Navision kot Great Plains podobno področje delovanja, zlasti mala in srednje velika podjetja. Zato morda še zanimivo videti, kakšne načrte ima Microsoft glede združitve tehnologije obeh podjetij. Res pa je, da je Great Plains uspešen zlasti v ZDA, medtem ko je Navsion uspešen predvsem v Evropi, zato je taka poslovna poteza smiselna. Sistema bosta vsaj na začetku živela neodvisno, pač vsak na svojem trgu.

Strokovnjaki pa menijo, da bo dolgoročno vendarle prišlo do tesnejše integracije med izdelki, morda celo združitve. Kot kaže, bo Microsoft rešitve družb Navision, Greta Plains in svojih poslovnih dveri bCentral združil v oddelke Business Solutions, izdelki pa bodo predstavljali temelj za novo poslovno različico platforme .NET, ki so jo poimenovali .NET Business Framework. Cilj platforme je vzpostavitev okolja s finančnimi in drugimi poslovnimi predmeti, ki bi se preprosto vključevali v konkretne poslovne rešitve, kot spletne storitve ali drugi moduli za poslovne funkcije. S pomočjo takih gradnikov pa bi lahko stranke in drugi neodvisni proizvajalci zgradili rešitve prilagojene potrebam specifičnih uporabnikov in trgov.

Microsoft poleg tega z nakupom družbe Navision ni dobil le programske rešitve temveč tudi omrežje okoli 2000 sistemskih integratorjev, ki imajo pomembne povezave z evropskimi podjetji. Microsoft bo tako postal tekmec nemškemu proizvajalci SAP, ki je nedavno napovedal močnejši nastop na področju rešitev za mala in srednja podjetja z nakupom izraelske družbe TopManage.

http://www.microsoft.com

http://www.navision.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji