Objavljeno: 7.6.2002

Microsoft kršil avtorske pravice

Največje programersko podjetje in hkrati največji borec proti piratstvu programske opreme, Microsoft, je bil obsojen zlorabe zaščitenih programskih rešitev v svojem nekdanjem programu Softimage 3D.

Začetek zgodbe sega v leto 1992, ko je podjetje Syn'x Relief izdelalo program Character za tridimenzionalno računalniško animacijo, ki je ob nastanku prejel več nagrad. Takrat so se za uporabo delov programa zanimali pri družbah Disney in Lucas Arts, vendar je Syn'x Relief podpisal pogodbo o uporabi s podjetjem Softimage, ki je Character želelo vključiti v svoj program Softimage 3D. V začetku leta 1994, tik pred izdajo končne različice, so iz Softimagea na Syn'x Relief poslali spremenjeno pogodbo, ki je predvidevala mnogo nižje odstotke od prodaje in tudi sicer slabše pogoje sodelovanja. Syn'x Relief je pogodbo in nadaljnje sodelovanje s Softimageom takoj odpovedal in jim prepovedal uporabo Characterja v svojem izdelku. Preden se je to zgodilo, je Softimage kupila francoska podružnica Microsofta, ki se je naslednje leto sicer zavezala, da bodo iz nove različice Softimage 3D odstranili vse sledi o Characterju.

Dejansko pa so odstranili le eno lastnost in sicer edino, ki je bila zaščitena tudi na ameriškem patentnem uradu, ne pa tudi ostalih osem, ki so bile zaščitene zgolj v Franciji. Leta 1996 je Syn'x Relief dosegel začasno sodno prepoved prodaje Softimage 3D in sprožil tožbo zoper Microsoft, vendar je podjetje že naslednje leto propadlo zaradi visokih sodnih stroškov. Avtorja Characterja, Raymond Perrin in Isabelle Cuadros pa sta s tožbo nadaljevala in lanskega septembra tudi zmagala, saj jima je sodišče dodelilo nekaj manj kot pol milijona dolarjev odškodnine. Microsoft je med tem Softimage sicer prodal podjetju Avid, ki se ukvarja s programi za digitalno urejanje videa, vendar je še zmerom kazensko odgovoren za čas, ko je bil lastnik.Tožbe predstavniki francoskega Microsofta niso hoteli komentirati, temveč so zgolj izjavili, da nameravajo vložiti pritožbo na razsodbo.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji