Objavljeno: 3.6.2011

Microsoft kupuje Nokio?

Ko je Microsoft sklenil strateško zavezništvo z družbo Nokia okoli uporabe sistema Windows Phone v prihodnjih telefonih finskega proizvajalca, so se številni spraševali, ali bo zgodba imela tudi svoje nadaljevanje. Microsoft je več kot očitno v ofenzivi na področju mobilnih naprav, sem pa sodijo tudi nakupi drugih podjetij, kar potrjuje nakup družbe Skype, ki bo prav na mobilnih platformah pomemben del te strategije.

Zdaj pa se je pojavil resen namig, da Microsoft cilja celo na prevzem celotnega telefonskega posla od finskega proizvajalca, za kar naj bi bili domnevno pripravljeni plačati zajetnih 19 milijard ameriških zelencev. Namig prihaja s strani Eldarja Murtazina, znanega industrijskega poznavalca in analitika, ki je že večkrat v preteklosti pravilno napovedal velike poslovne poteze.

Microsoft in Nokia sta še isti dan vse govorice označila kot 100% laž, vendar glede na pretekle izkušnje in običaj predstavnikov podjetij, da vse absolutno zanikajo, preden je stvar pripravljena za javnost, tudi tej plati medalje ne gre povsem verjeti.

Morda pa odgovor leži v trenutnem stanju obeh podjetij. Nokia je v nezavidljivem položaju največjega proizvajalca telefonov, ki pa mu tržni delež zelo naglo pada. Nedavno so tako objavili popravek napovedi poslovnih rezultatov, kjer so navedli, da v drugem četrtletju s prodajo telefonov najverjetneje ne bodo ustvarili dobička, proizvajalcu pa se po mnogih letih prvič tudi obeta finančna izguba.

Kar pa je najhujše, je dejstvo, da so zaradi napačne strategije in zamude pri razvoju zelo v zaostanku s predstavitvijo novih, svežih in zanimivih izdelkov. V javnost je prišla informacija, da Nokia pravzaprav ni imela druge možnosti, kot skočiti na Microsoftov vlak (Windows Phone). Ko so se pred časom odločili, da ne bodo več investirali v telefone s Symbianom in se močneje oprijeli sistema MeeGo, so spoznali, da bi bili na ta način do leta 2014 sposobni predstaviti kvečjemu tri ali štiri telefone, odločno premalo za konkurenčni nastop na trgu. Tedaj je padla odločitev za pomoč iz Redmonda.

Spomnimo se, da Nokio zdaj vodi Stephen Elop, še do nedavnega eden od peščice glavnih direktorjev pri Microsoftu. Prav zaradi tega si je težko odmisliti sliko, da je Elop zgolj predhodnica nečesa večjega, nekdo, ki bo počistil stanje pred prevzemom. Microsoft namreč rabi še več in čim hitreje, da bi se v luči družb Google (Android) in Apple (iOS) vrnil tja, kjer si želi biti. Kaj bi Microsoft izgubil, če bi kupil Nokiin glavni tržni potencial? Morda nekaj partnerstev v Aziji, ki pa so daleč od tega, kar bi Microsoft hotel, saj prav vsi po vrsti nudijo tudi telefone z Androidom. Pravzaprav je teh telefonov z Androidom več kot z Windows 7.

Velja torej počakati, da stvari še nekoliko dozorijo.

http://www.microsoft.com

http://www.nokia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji