Objavljeno: 19.2.2002

Microsoft mora pokazati izvorno kodo Windows XP

Sodnica Colleen Kollar-Kotelly je v procesu, ki ga zaradi zlorabe monopola zoper Microsoft vodi devet ameriških zveznih držav določila, da mora Microsoft tožnikom razkriti izvorno kodo operacijskega sistema Windows, vključno z zadnjo različico XP in različico za prenosne naprave Windows XP Embeded. Kot je povedala na sodišču, se ji zdi pravično, da imata obe strani dostop do izvorne kode, saj se prav na njeni osnovi krešejo mnoga mnenja glede možnih ukrepov zaradi Microsoftove zlorabe monopola.

Državni tožilci devetih zveznih držav so prepričali sodnico, da lahko preverijo Microsoftove trditve glede tesne integriranosti programov kot so spletni brskalnik Internet Explorer, program za elektronsko kramljanje Windows Messenger in predvajalnik večpredstavnostnih vsebin Windows Media Player v sam operacijski sistem, samo z vpogledom v izvorno kodo. Microsoftovi odvetniki so se sicer pritožili, saj giganta skrbi, da bi predstavniki konkurentov lahko tako dobili vpogled v najbolj varovano skrivnost Microsofta.

Sodnica je naložila obema stranema naj se dogovorita glede varnosti te izvorne kode, ni pa hotela določiti posebnega strokovnjaka za varnost, saj do nadaljevanja sojenja, 6. marca, ni dovolj časa za izbiranje. Predvsem slednje skrbi Microsoft, saj bi lahko izvedenci, ki bodo pregledovali izvorno kodo v imenu zveznih držav, sodelovali s konkurenti.

Kljub temu, da se sojenje bliža h koncu, pa mora sodnica najprej razsoditi o primernosti poravnave, ki ga je z Microsoftov doseglo ameriško zvezno državno tožilstvo in ki mu devet še tožečih zveznih držav nasprotuje. V kolikor se bo sodnica Kollar-Kotelly odločila podpreti poravnavo, se bo še zmerom nadaljeval proces devetih zveznih držav, v kolikor pa poravnavo zavrne, lahko sama določi bolj primerne ukrepe zoper Microsoft zaradi zlorabe monopola.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji