Objavljeno: 6.11.2003

Microsoft: nove zmožnosti za mobilne naprave

Microsoft je na razvojni konferenci spregovoril tudi o nekaterih novostih, ki jih načrtujejo za ročne računalnike PocketPC in tablične računalnike TabletPC. Operacijski sistem za ročne računalnike Windows Mobile v bodoče precej bolj prilagodljiv, saj se bo bolje prilagajali specifičnim idejam posameznih OEM proizvajalcev.

Med drugim naj bi deloval na zaslonih kvadratne oblike in ne samo dosedanjih podolgovatih, znal bo prilagajati sliko vodoravni in navpični usmeritvi zaslona, na vrsti pa je tudi podpora za večjo ločljivost - do 640 x 480 pik namesto dosedanjih 320 x 240 pik. V pripravi je tudi programski vmesnik DirectX 8 za okolje PocketPC, s čimer naj bi še pospešili razvoj iger za to platformo.

Microsoft tudi intenzivno pripravlja novo razvojno orodje, ki bo še dodatno olajšalo razvoj mobilnih programov, oziroma prenos obstoječih v sisteme PocketPC in Smartphone. Splovili so tudi nov partnerski program Mobile2Market s katerim bodo pomagali razvijati, preizkušati in tržiti mobilne programe drugih proizvajalcev.

Na področju tabličnih računalnikov Microsoft pripravlja projekt z delovnim imenom Lonestar, kar bo naslednja različica paketa Windows XP TabletPC Edition, nared pa bo že v prvi polovici naslednjega leta. Microsoft pripravlja predvsem močno izboljšan sistem za razpoznavo pisave ter nekaj novih modulov, s katerimi naj bi vzbudili večje zanimanje za tovrstne prenosne računalnike.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji