Objavljeno: 30.5.2018

Microsoft NTK 2018

Konec maja je na področju informatike in računalništva že nekako tradicionalno v znamenju Microsoftovega osrednjega letnega dogodka, konference NTK. Tudi letošnja prireditev je nadaljevala tradicijo v enakem formatu in namenu, kot v preteklih letih. Microsoft želi najbrž s tem izraziti predvsem svojo prisotnost, zavezo kupcem in partnerjem o nadaljevanju dela, ki so ga začeli pred leti. Stabilnost v časih, ko so okoli nas nenehne spremembe.

NT konferenca sta pravzaprav dva dogodka v enem – poslovna in tehnična konferenca. S poslovne plati je bila v ospredju digitalna transformacija podjetij in nasveti, kako ostati v stiku s konkurenco v časih, ko se digitalne tehnologije razvijajo hitreje, kot se digitalnemu svetu prilagajajo same organizacije. Čeprav poslušalec ob številnih opozorilih včasih dobi občutek, da je to bitka, ki se je ne da dobiti, temu ni tako. Pričevanja podjetij, tudi domačih, kažejo na to, da marsikje kar dobro sledijo koraku s časom.

V okviru poslovnega dela je Microsoft na letošnji konferenci naslovil nekatere specifične poslovne segmente, kot so javni sektor, proizvodnja, energetika in finančne storitve. Če omenimo še sklop predavanj o vlogi in napredku rabe informacijskih rešitev v izobraževanju, je razvidno, na katere segmente Microsoft cilja v prihajajočem obdobju s trenutno ponudbo svojih rešitev in vse bolj – storitev.Najbolj zanimivi in prepričljivi so bili primeri v proizvodnji in energetiki, kar sovpada z vlaganji, ki jih je Microsoft v zadnjih časih opravil na področjih upravljanja internetnih stvari (IoT) in širše podpri iniciativi Industry 4.0.

Morda velja izpostaviti, da je Microsoft še posebej dosti pozornosti posvetil področju umetne inteligence, kar potrjuje tudi njihova dosedanja stališča in najave, denimo predstavitve na nedavni razvojni konferenci Build 2018. Toda ob tem je treba povedati, da smo tako s stališča ponudbe, kot uporabe šele na začetkih tega poglavja računalništva. Več kot očitno je, da še vedno vsi skupaj iščemo pravo umestitev umetne inteligence in strojnega učenja v naše vsakodnevne poslovne in zasebne aktivnosti. Toda percepcija, da gre za nekaj pomembnega, kar bo opravilo obsežne spremembe v načinu, kako uporabljamo digitalne storitve, je pristna povsod. Zanimanje obiskovalcev pa visoko.

Tudi na drugem področju, veriženju blokov, je bilo veliko izrečenega, vendar so še vedno v ospredju potencialne možnosti in nameni rabe, precej manj ali pa v omejenem obsegu, konkretni primeru uporabe, ki bi potrjevali upravičenost ubadanja s tem področjem, v katerega še posebej v Sloveniji zelo verjamemo in stavimo nanj. To je potrdila tudi prisotnost odhajajočega predsednika vlade Mira Cerarja, ki je še enkrat potrdil zavezo države za digitalno transformacijo na tem področju. Kot vemo, Slovenija želi tu biti vodilna.

Po naključju je letošnja konferenca sovpadla z uvedbo uredbe o varstvu osebnih podatkov GDPR. Večina sodelujočih je zato na vsakem koraku tarnala, odprto ali pa v zasebnih pogovorih, kako nedorečena ali neživljenjska so nekatera določila ali tolmačenja, kar je povzroča ta hip veliko skrb in stroške. Toda kot običajno, se bomo vsi tudi temu prilagodili.

Tehnični del konference je bil na neka način nekoliko manj zanimiv. Microsoft v tem obdobju pač nima izrazitih novosti ali pa so bile te predstavljene in s stališča obiskovalcev znane iz drugih svetovnih dogodkov, ki se, mimogrede, vse bolj selijo online, kjer so dosegljivi vsakomur.

Med predavanju je bil daleč največjo poudarek posvečen vsem vidikom rabe, upravljanja in optimizacije storitev Azure. Več kot očitno je, da Microsoft prav na Azure stavi kot na poglavitni srednjeročni, pa tudi dolgoročni vir prihodkov. S te plati je bilo, vsaj v primerjavi s preteklimi leti, precej manj tem namenjenih razvijalcem. Morda tudi zato, ker se prav v tej specifični skupnosti vse več ali manj dogaja v digitalnem svetu.

Posledično je bilo tudi precej manj govora in predavanj o »tradicionalnih« izdelkih, kot so Office 365 in Windows 10. Pa čeprav se na teh segmentih še vedno dogaja kar precej, kar je uporabnega pri vsakdanjem delu. Zato pa so toliko bolj privlačila predavanja o novih tehnologijah. Tisto za povečano resničnost (Windows Mixed Reality) je bilo nabito polno, čeprav bi sodili, da le malo slušateljev dejansko že preizkuša te nove platforme.

Konferenca NT ostaja še naprej v prvi vrsti družaben dogodek. Za veliko večino obiskovalcev je konferenca dejansko »nagradno potovanje«, kot neka vrsta kompenzacije za dolgotrajno sedenje za zasloni. Tako da ga večna bolj izrabi za druženje in zabavo, še prej kot za pridobivanje novih znanj. O tem priča dejstvo, da je bilo v vsakem trenutku dneva vsaj toliko ljudi pred portoroškimi hoteli, kot na predavanjih. Sliši se, kot da je to v neki meri skregano z logiko in namenom tovrstnih dogodkov in tega se vsi po vrsti (Microsoft, obiskovalci, šefi obiskovalcev) dobro zavedajo, a se vsi na koncu strinjajo s tem stanjem in ga ne želijo spreminjati.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji