Objavljeno: 26.10.2002

Microsoft Office 11 pri uporabnikih

Microsoft je objavil prvo razvojno različico naslednjega paketa MS Office, ki za zdaj nosi ime Office 11. Prva razvojna različica je namenjena zaključenemu krogu preizkuševalcev, druga pa bo javna, tako kot številni drugi Microsoftovi paketi doslej. Javna različica bo predvidoma na voljo v začetku leta 2003, končni Office pa bo v prodaji sredi prihodnjega leta.

Glavne značilnosti novega paketa so izboljšana orodja za skupinsko delo in precej izboljšana podpora za XML in spletne storitve. Med posameznimi deli paketa je bil največjih sprememb deležen odjemalec Outlook, ki postaja vse bolj osrednji del kompleta. Čeprav vsi programi navzven delujejo podobni sedanjim v paketu Office XP (kar želijo uporabniki), je sprememb v ogrodju kar precej.

Vsi programi v paketu lahko dokumente shranijo v obliki XML, kar omogoča lažjo integracijo podatkov z drugimi programi in rešitvami. Velja pa tudi obratno - XML zapisi bodo pomemben vir podatkov v dokumentih, ki jih obdelujemo v paketu Office. Za lažjo predstavitev XML podatkov pri Microsoftu pripravljajo niz XML predlog. XML naj bi povzročil tudi revolucijo pri izdelavi in izpolnjevanju obrazcev za spletno rabo, ki jih bo mogoče uporabljati kar v paketu Office. Microsoft pa se je odločil, da v paket Office ne bo vključil novega izdelka XDocs, ki je namenjen spletnim obrazcem, saj bo ta v prodaji samostojno, čeprav je član družine izdelkov Office.

Novi Office bo vseboval tudi drugo generacijo orodij za skupinsko delo SharePoint Team Services 2. Z novim programom bo lažje sočasno urejati dokumente z drugimi uporabniki, pa tudi pretok dokumentacije je bolje organiziran. Outlook ima drugačen videz, nove čarovnike, predvsem pa precej spremenjen osnovni pogled na elektronsko pošto - predogled sporočil ni več vodoravno pod spiskom sporočil ampak poleg njega v navpičnem stolpcu. Po mnenju Microsofta je s tem celota bolj pregledan, zaslonski prostor pa izrabljen bolj učinkovito. V Outlloku bo lažje slednje elektronskim sporočilom, saj jih bomo lahko označevali z barvami za hitrejše ugotavljanje, kaj želimo kasneje narediti z njimi.

Microsoft pa z novim paketom Office ne bo imel lahke dela, zlasti kar se tiče utemeljitve cene izdelka, ki bo ostala predvidoma taka, kot pri sedanjih različicah Office XP. Na trgu se namreč pojavlja vse več cenejši, ponekod celo brezplačnih alternativ, ki sicer niso tako vsestransko zmogljive, vendar še vedno zadovoljujejo potrebe tipičnega uporabnika pisarniških paketov. Zaradi tega se lahko zgodi, da bo Microsoft tik pred zdajci naredil še kako spremembo v licenčni politiki.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji