Objavljeno: 25.2.2002

Microsoft PocketPC 2002 Phone Edition za mobilne telefone Smartphone 2002

Ena izmed glavnih atrakcij letošnjega kongresa 3GSM World Cogress, ki se je dogajal v drugi polovici februarja v Cannesu, je brez dvoma uradna predstavitev operacijskega sistema PocketPC 2002 Phone Edition in platforme Smartphone 2002, ki ju Microsoft namenja pametnim telefonom. Leto dni po predstavitvi projekta Stinger torej Microsoft predstavlja končno različico projekta, proizvajalci mobilnih telefonov in ročnih računalnikov pa tudi prve sistemu združljive naprave.

Operacijski sistem PocketPC 2002 Phone Edition je narejen na osnovi že znanega okolja PocketPC 2002, ki so mu dodali funkcije mobilne telefonije. Sisteme opremljene z novim okoljem lahko uporabljamo tako kot ročne računalnike, kot mobilne telefone, seveda pa tudi kot kombinacijo obojega, predvsem v funkciji mobilnega dostopa do interneta. V novem okolju lahko tako kličemo uporabnike v imeniku sistema, pa tudi številke shranjene na modulih SIM. Sistem podpira vse telefonske funkcije, kot so sprejem in oddaja sporočil SMS, prikaz klicočega (caller ID), hitro klicanje in drugo. Zanimivo, da je izboljšana je tudi podpora za priključitev v brezžična krajevna omrežja, predvsem za možnost priključitve v več omrežij Wi-Fi (IEEE 802.11b). Poleg tega je izboljšava tudi v vgrajenem modulu za sinhronizacijo podatkov ActiveSync, ki zdaj omogoča sinhronizacijo tudi prek brezžičnih omrežij.

Skupaj z novim operacijskim sistemom so pri Microsoftu predstavili tudi novo platformo imenovano Smartphone 2002. Od nekoliko večjih modelov se te naprave razlikujejo predvsem po nekoliko poenostavljenem sistemu in manjšem zaslonu, zato je mogoče na podlagi tega narediti manjšo napravo, bolj podobno mobilnemu telefonu kot ročnemu računalniku. Eden prvih na tem področju je proizvajalec Sendo, ki je dokončal prototip predstavljen pred letom dni. Microsoft pa je za platformo SmartPhone sklenil zavezništvo z družbo Texas Instruments, predvsem v obliki podpore za njihove procesorje OMAP. Na srečanju so tako predstavili referenčni model, ki je ob barvnem zaslonu tehta le 100 gramov. Microsoft računa tu predvsem na tesna sodelovanja s telekomunikacijskimi družbami. Na začetku bodo platformo Smartphone 2002 podpirale družbe mmO2, Orange, SingTel, Telefónica Móviles, Telstra, T-Mobil, TurkCell in Vodafone.

Na nov operacijski sistem pa so se odzvali tudi proizvajalci ročnih računalnikov. Med prvimi Hewlett Packard, ki je nov sistem vgradil v svoj nov ročni računalnik/telefon z imenom Jornada 928. Računalnik je na pogled podoben dosedanjim ročnim računalnikom iz družine Jornada, izstopa pa z vgrajeno anteno, ki jo lahko zložimo ter z dodatnim sivinskim zaslonom LCD, ki je postavljen nad glavni zaslon ročnega računalnika in omogoča prikaz telefonskih funkcij tudi tedaj, ko je računalniški del sicer izključen. Glavni zaslon je barvni z ločljivostjo 240 x 320 pik, vgrajena pa podpora tako za omrežja GSM kot komunikacije GPRS.

Microsoft je ob predstavitvi nove platforme naznanil tudi novo različico strežniška Microsoft Mobile Information Server (MIS) 2002 Enterprise Edition. Glavna novost novega sistema je podpora za sinhronizacijo podatkov s poštnimi strežniki Exchange 2000 (elektronska pošta, koledar, imenik) prek brezžičnih in mobilnih omrežij.

Opazovalci pa menijo, da Microsoft na področju pametnih telefonov ne bo imel lahko delo. Za zdaj je novo platformo podprlo razmeroma malo ponudnikov, poleg tega skoraj nihče od vodilnih proizvajalcev telefonov. Ti se vse bolj ogrevajo za konkurenčni izdelek družbe Symbian.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji