Objavljeno: 25.3.2003

Microsoft podpira iSCSI

Microsoft bo že junija objavil nov gonilnik, ki omogoča strežnikom dostop do omrežnih pomnilniških naprav prek protokola iSCSI. Nov dodatek bo na voljo za operacijske sisteme Windows Server 2000 in Windows Server 2003, Windows 2000 Professional in Windows XP, omogočal pa bo dostop do oddaljenih diskov prek obstoječe omrežne infrastrukture TCP/IP.

Protokol iSCSI predstavlja enega najbolj preprostih in tudi najcenejših načinov za povezovanje strežnikov s skupnimi pomnilniškimi sistemi tipa NAS in SAN. iSCSI je nedavno postal tudi uradni standard, saj ga je ratificirala organizacija IETF, s čimer je odprta zelena luč za uporabo prek lokalnih in širših omrežij. Poleg Microsofta iSCSI podpirajo tudi drugi pomembni proizvajalci, kot so Adaptec, Brocade, Cisco, Dell, EMC, HP, IBM, Network Appliance, Qlogic in Quantum.

Po mnenju družbe Gartner naj bi do leta 2006 večina novih strežnikov dostopala do centralnih pomnilniških sistemov prek protokola iSCSI, ocenjujejo pa, da bo na ta način priključenih okoli 1,5 milijona sistemov. Bistveni razlog je cena, saj je ta znatno nižja od doslej uporabljenih optičnih povezav Fibre Channel. Gigabitni ethernet tako le malo zaostaja za najsodobnejšimi vmesniki Fibre Channel (2 Mb/s), stane pa precej manj. Kmalu pa bodo v ta namen na voljo tudi vmesniki ethernet s hitrostjo kar 10 Gb/s, ki bodo prvenstveno uporabljeni prav v strežniških in pomnilniških omrežjih.

Microsoftova podpora iSCSI je eden od ključnih dejavnikov za uspeh tega standarda. Predstavniki podjetja trdijo, da v tem trenutku že okoli 60 podjetij pripravlja iSCSI združljive izdelke, ki bodo nosili tudi logotip >>iSCSI Designed for Windows<<. Novi gonilnik bo poleg osnovne povezljivosti med strežniki in pomnilniškimi sistemi podpiral tudi šifriranje podatkov in protokol IPSec, storitev Internet Storage Name Service in upravljanje prek programskega vmesnika WMI.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji