Objavljeno: 30.4.2002

Microsoft postavlja spletne storitve na hladno

Microsoft je na konferenci TechEd v New Orleansu na splošno presenečenje javnosti najavil, da opušča načrte o svojem prvem kompletu spletnih storitev, znanih pod imenom .Net My Services, pred tem pa po razvojnem imenu Hailstorm. Odločitev so sprejeli na podlagi ocene, da za ta komplet storitev obstaja premajhno zanimanje s strani partnerskih podjetij in velikih družb.

Microsoft je projekt Hailstorm lani označil za enega najpomembnejših korakov na področju programske opreme v zadnjih letih, med drugim pa naj bi predstavljal tudi osnovo za cel kup bodočih Microsoftovih načrtov in izdelkov. Kmalu po javni predstavitvi so razvijalcem v roke dali tudi prve razvojne različice razvojnih orodij, s katerimi so stranke dobile vtis o čemu pravzaprav gre. Reakcija je bila hitra in za tedanje Microsofotove načrte dokaj neugodna. Ker projekt Hailstorm v svoji osnovi predvideva hrambo podatkov o uporabnikih, pa tudi drugih podatkih na Microsoftovih strežnikih, so marsikje postali zaskrbljeni nad varnostjo in zasebnostjo takih spletnih storitev. Velika podjetja so Microsoftu preprosto rekla ne za hrambo ključnih podatkov o strankah in transakcijah v okviru Microsofotovega internetnega servisa MSN, kot je to predvideval načrt Hailstorm ob uporabi avtentifikacijskega sistema Passport.

Kmalu za tem so se oglasili tudi partnerji, ki so v projektu storitev .Net My Services videli poskus Microsofta, da s tem poseže po njihovem delu trga, zato so s svoje strani dali rdečo luč. Microsoft v takih pogojih pravzaprav sploh ni imel druge možnosti kot preklicati dosedanje načrte in jih ustrezno spremeniti. Po novem Microsoft spletne storitve .Net My Services označuje kot komplet tehnologij, ki jih bodo lahko partnerji uporabljali v svojih rešitvah in to v celoti neodvisno od Microsoftovih servisov in storitev. Pri tem pa poudarjajo, da želijo ohraniti funkcionalnost prvotno zamišljenega paketa. Za zdaj še ni povsem jasno, kako bodo v takem primeru nadomestili storitve servisa Passport, na kar nameravajo odgovoriti nekoliko kasneje. Zaradi teh sprememb se bo tudi premaknil datum izida končne različice spletnih storitev, programskih kompletov in razvojnih orodij, ki so povezana s projektom .Net My Services.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji