Objavljeno: 1.4.2003

Microsoft povečuje varnost brezžičnih povezav Wi-Fi

Microsoft je objavil dodatek za operacijski sistem Windows XP, ki ima kot glavni cilj povečati varnost v brezžičnih omrežnih povezavah 802.11 (Wi-Fi). Dodatek prinaša podporo za varnostni protokol WPA (Wi-Fi Protected Access), ki nadomešča in dopolnjuje dosedanji WEP (Wired Equivalent Privacy). WEP se je namreč izkazal za ranljivega, saj lahko šifiranje podatkov WEP razbijemo že z nekoliko bolj zmogljivim računalnikom in ustreznim programom.

WPA je potrdilo združenje Wi-Fi, prinaša pa med drugim drugačen način generiranja in uporabe varnostnih ključev. Namesto fiksnih ključev WPA prinaša možnost avtomatske distribucije ključev, s čimer je lahko praktično vsak podatkovni paket šifriran s svojim ključem. Rešitev poleg tega uporablja nov algoritem za preverjanje celovitosti in pravilnosti sporočil, tako da morebitni vdiralec ne more spremeniti vsebine sporočil v brezžični komunikaciji. WPA vrši tudi striktno avtentikacijo uporabnikov, tako da naključni >>gosti<< ne morejo vdreti v brezžično omrežje.

Kljub novosti pa so analitiki previdni, saj Microsoft doslej še ni povsem dokazal, da spremembe v podjetju glede obravnavanja varnostnih rešitev vpeljane pred letom dni, prinesle otipljive izboljšave. Mnogi se bodo tako izjasnili glede novosti šele, ko bodo sistem natančno pregledali in ocenili. Mnogi tudi trdijo, da je WPA le vmesni korak do novega varnostnega standarda, ki ga pripravljajo v okviru komiteja IEEE 802.11i, kjer je član tudi Microsoft. Trdijo pa, da bodo sistemi zasnovani na algoritmu WPA preprosto programsko nadgradljivi na bodoči standard. Dodatek za WPA je na voljo brezplčano na Microsoftovih spletnih straneh.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji