Objavljeno: 19.8.2024 08:00 | Teme: microsoft, windows, Windows 11

Microsoft povečuje velikost razdelka FAT32

Microsoft je s svojo zadnjo različico Windows 11 Insider Canary Preview Build odpravil staro omejitev, ki je veljala že skoraj tri desetletja. 

Microsoft je povečal največjo dovoljeno velikost razdelka FAT32 z 32 GB na 2 TB, vendar samo pri uporabi ukazne vrstice. Prejšnja omejitev, ki jo je njen ustvarjalec predvidel za življenjsko dobo Windows NT 4.0, je bila v veljavi že 28 let. FAT32 se danes ne uporablja več pogosto, saj so celo SD kartice prešle na exFAT, zato je ta sprememba bolj kot ne simbolična gesta, namenjena tehnološkim navdušencem. GUI orodje za razdeljevanje diska v operacijskem sistemu Windows namreč še vedno ohranja omejitev na 32 GB, kar dodatno zmanjšuje verjetnost, da bo sprememba imela veliko vpliva.

Dave Plummer, upokojeni Microsoftov sistemski inženir, ki je uvedel omejitev na 32 GB, je v videu iz leta 2021 pojasnil, da je to odločitev sprejel leta 1990, prepričan, da bo omejitev kratkotrajna. Prav tako je zanikal mit, da je Microsoft omejitev uvedel zato, da bi pospešil sprejetje NTFS formata.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji