Objavljeno: 24.6.2002

Microsoft: pozneje bo dražje

Bliža se 31. julij, dan D, do katerega se bodo morala podjetja odločiti, ali bodo sprejela nov sistem licenc za uporabo in nadgradnje Microsoftove programske opreme. Podjetja imajo na voljo tri možnosti: če se ne odločijo za nov sistem, bodo kupila nove različice ali nadgradnje brez popustov; drugi dve možnosti pa so pri Microsoftu poimenovali Licenciranje 6 in 5. Različica 6 vključuje program Software Assurance, ki predvideva vnaprejšnje plačevanje letne pristojbine, s čimer si podjetja zagotovijo Microsoftovo programsko opremo po ugodnejših cenah. Za to obliko sodelovanja se lahko odločijo le podjetja, ki imajo nameščene najnovejše Microsoftove izdelke - torej Office 2000 ali Windows XP.

Podjetjem s starejšimi programi je namenjena različica 5, ki se imenuje Upgrade Advantage, omogoča pa cenovno ugodnejšo nadgradnjo. Tudi pri tej različici gre za plačevanje letne pristojbine, podjetja pa jo morajo podpisati za dobo dveh let. Družba Gartner ocenjuje, da bo različica 5 podražila strošek licenčnine od 33 do 107 odstotkov. Za različico 5 ali 6 se je doslej odločila le dobra tretjina trenutnih Microsoftovih strank med podjetji in organizacijami. Ostali čakajo na zadnje dneve, saj pričakujejo, da bo Microsoft popustil, nekateri pa se so sploh ne bodo odločili za tovrstni sistem.

Precej podjetij namreč nadgrajuje svoje poslovne programe na tri do štiri leta, to pa je prag rentabilnosti, ki ga omenja tudi Microsoft. Kdor namerava zamenjati Windows ali Office v naslednjih 12 do 24 mesecih, naj se priključi k Licenciranju 5 ali 6, sicer ga bo nakup stal do 45 odstotkov več, svetujejo pri Gartnerju.

http://www.microsoft.com

http://www.gartner.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji