Objavljeno: 12.9.2001

Microsoft predstavlja platformo PocketPC 2002

Microsoft je v začetku septembra predstavil novo različico operacijskega sistema Windows CE in platformo za ročne računalnike, ki so jo poimenovali PocketPC 2002. Nova različica se torej ne imenuje Windows CE 4.0, kar je pravzaprav upravičeno, saj gre bolj za temeljito osvežitev dosedanjega sistema in ne za velik korak naprej (recimo tak, kot pri prihodu sistema Windows CE 3.0).

Novi sistem PocketPC 2002 je namenjen ročnim računalnikom (obstoječim in novim), vsebuje pa nekoliko spremenjen videz in izboljšave na skoraj vseh področjih rabe in lastnostih vgrajenih programov. Nekateri elementi uporabniškega sistema odslej spominjajo na prihajajoči namizni operacijski sistem Windows XP, nekateri deli programa, predvsem začetni zaslon (Today) pa je mogoče povsem prilagoditi z lastnimi podobami (skins). Tehnologija ClearType za izboljšavo videza slike na zaslonu LCD sedaj deluje na nivoju celotnega sistema, sistem pa je odslej bolj informativen pri dialogih z uporabnikom. Razpoznava pisave deluje v novi različici hitreje, lažje pa je tudi preklapljanje med odprtimi programi. Končno je mogoče preprosto preklapljati programi v rabi, opozorila in dialogi pa so zdaj bolj informativni.

Microsoft se precej trudi, da bi bil nov sistem približal poslovnim uporabnikom. PocketPC 2002 tako vključuje boljšo podporo za omrežno povezovanje (predvsem brezžične vmesnike), omogoča vzpostavitev navideznih zasebnih povezav VPN, nov pa je tudi sistem za namestitev in vzpostavitev povezav na klic. Z vgrajenim raziskovalcem odslej lahko dostopamo do datotek na omrežnih diskih. Ena izmed večjih novosti je vgrajen odjemalec za terminalske strežnike, s katerim lahko s pomočjo ročnega računalnika dostopamo do namizja in osebnih računalnikov in strežnikov. PocketPC zna izmenjevati podatki s širšim naborom naprav, prvič tudi z ročnimi računalniki Palm.

Osvežili so vgrajeni spletni brskalnik in odjemalec za elektronsko pošto (delo z pripetimi dokumenti, podpora za sporočila HTML, možnost pošiljanja zvočnih sporočil), dodali pa še modul za kramljanje (MSN Messenger) in ažurirali predvajalnik Windows Media Player, ki zmore odslej poleg zvočnih predvajati tudi video posnetke. Povsem spremenjen je tudi vgrajen bralnik elektronskih knjig Microsoft Reader. V manjši meri sta dopolnjena tudi urejevalnik Word (dobil je črkovalnik) in Excel (nov sistem kontekstnih menujev).

Novi sistem PocketPC 2002 bo vgrajen v nekatere nove modele računalnikov, ki bodo predstavljeni oktobra. Hewlett Packard je tako predstavil nove modele Jornada 565 in Jornada 568, ki se razen v novem operacijskem sistemu od predhodnikov razlikujejo tudi po novem videzu in drugačnem drobovju. HP je namreč z novimi modeli opustil procesorje Hitachi SH3 in novince zgradil na osnovi procesorja Intel StrongArm SA-1110 s taktom 209 MHz, torej enakega kot pri dosedanjih računalnikih Compaq iPAQ. Microsoft je namreč standardiziral novo platformo okoli procesorja StrongArm, eden od pogojev za uporabo novega sistema pa je tudi sistemski pomnilnik, ki se ga da programsko nadgraditi (Flash RAM). Novi Jornadi se med seboj razlikujeta po količini vgrajenega pomnilnika, ki znaša 32 MB oziroma 64 MB. Nove modele pričakujemo tudi od drugih proizvajalcev, najbrž tudi od Compaqa, ki pa je medtem že napovedal, da bodo dosedanji lastniki računalnikov Ipaq lahko svoje sisteme nadgradili z novim operacijskim sistemom.

http://www.pocketpc.com

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji