Objavljeno: 24.3.2003

Microsoft prenavlja upravljanje sistemov

Microsoft je na konferenci MS Management Summit predstavil svojo novo strategijo za učinkovito upravljanje računalniških sistemov in nekaj njenih novih gradnikov. Glavna novost je brez dvoma povsem nova tehnologija za upravljanje sistemov, ki so jo poimenovali Dynamic System Initiative (DSI), s katero naj bi se programska oprema samodejno upravljala in odpravljala napake ter s tem olajšala delo sistemskih upraviteljev. S tem korakom Microsoft skuša uloviti korak s podobnimi iniciativami drugih proizvajalcev, zlasti tekmecev IBM in Sun.

Tehnologija DSI naj bi svojo pravo moč pokazal šele čez tri do pet let, kolikor bo predvidoma potrebno za predelavo Microsoftovih programov na nov sistem. Programi bodo morali namreč podpirati infrastrukturni model Systems Definition Model (SDM), s katerim bodo lahko nato nadzorniški programi upravljali ostale dele informacijskih sistemov. Analitiki menijo, da je predvsem pomemben prihod prvih združljivih operacijskih sistemov, to pa bosta Longhorn (naslednik sedanjih Windows XP) in Blackomb (naslednik šele prihajajočega Windows 2003 Server).

Kljub temu Microsoft ne bo čakal na prihod vseh gradnikov, da bi predstavil nova nadzorniška orodja. Na konferenci so tako predstavili nov komplet nadzorniških programov, ki ga skupaj imenujejo System Center. Trenutno ga sestavljata dva programa - System Management Server (SMS) 2003 in Microsoft Operations Manager (MOM) 2004. Kasneje naj bi se tema dvema izdelkoma pridružili še drugi, ki so namenjeni nadzoru in upravljanju drugih vidikov informacijskih sistemov.

Trenutno je znano, da namerava Microsoft zaključiti z razvojem SMS-a 2003 nekje septembra. Izdelek bo še naprej namenjen pretežno namestitvi, upravljanju in posodabljanju odjemalcev v računalniških omrežjih. Poleg osnovnih značilnosti naj bi SMS posodabljali z občasnimi dodatki. Prvi med njimi bo tako omogočal tudi sistemski nadzor ročnih računalnikov PocketPC, ki postajajo vse številčnejši tudi v poslovnih okoljih. S tako modularno zgradbo želijo pri Microsoftu spodbuditi tudi nastanek novih orodij tretjih ponudnikov, kot so orodja za diskovne slike podjetij PowerQuest in Symantec.

MOM 2004 bo prišel v prodajo nekoliko kasneje, predvidoma v začetku leta 2004, vseboval pa bo podporo za nadzor in spremljanje delovanja računalniškega omrežja, zlasti pa Microsoftovih strežniških izdelkov. Nova različica predstavlja nadgradnjo današnjega izdelka MOM 2000, podpira pa novi Windows Server 2003, aktivni imenik, platformo .NT Framework, nadzira pa tudi strežnike Exchange Sever in SQL Server. MOM 2004 prinaša novo ogrodje za poročanje, nove poglede v sistemskih konzoli za spremljanje delovanja omrežja in nove zmožnosti avtomatizacije delovanja in reagiranja na spremembe v delovanju sistemov. Izboljšan je nadzor računalniških gruč in stanja posameznih gradnikov. Paket naj bi bilo tudi lažje namestiti in začeti z delom.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji