Objavljeno: 28.5.2003

Microsoft pripravlja alternativo servisu Apple iTunes

Medtem, ko je Apple v centru medijske pozornosti zaradi nedavnega uspeha s svojim servisom za nakup digitalne glasbe iTunes Music Store, pri Microsoftu nekoliko tišje snujejo svojo alternativo. Apple je samo v prvem tednu prodaje prodal čez milijon pesmi, od katerih so kupci odšteli po dolar za vsako. Uspeh pa je precej spodbudil druge načrte na tem področju, ki so zaradi slabe prodaje doslej bolj ali manj životarili.

Pri Microsoftu naj bi tako v prihodnjih mesecih predstavili novo tehnologijo in servis, ki bo omogočal nakup oziroma najem digitalnih skladb, pri čemer bo omogočeno neomejeno poslušanje na osebnih računalnikih in prenos na digitalne predvajalnike glasbe, pri tem pa bodo vseeno učinkovito preprečevali

nelegalno uporabo in kopiranje podatkov.

Dosedanji poskusi iskanja kompromisa med zaščito in možnostmi uporabe digitalne glasbe so bili dokaj neuspešni, toda pri Microsoftu menijo, da so tokrat zadeli pravo pot. Tehnologija se imenuje Windows Media Digital Rights Management for Devices 9, uporabili pa naj bi jo tudi nekateri ključni partnerji s strani proizvajalcev strojne opreme. Po prvotnih načrtih naj bi sicer Microsoft novost predstavil že na zimskem sejmu CES v Las Vegasu, vendar tehnologija še ni bila nared.

Natančnejši načrti, kot tudi seznam partnerjev v glasbeni industriji za zdaj še niso znani, vendar vse kaže, da bi Microsoftov servis omogočal dostop do glasbe za fiksen mesečni znesek. Dodatno pa bo treba plačati, če bo uporabnik želel pesmi posneti na nosilce CD.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji