Objavljeno: 8.11.2004

Microsoft pripravlja Office 12

Microsoft želi v programe v prihodnji različici paketa Office tesneje povezati s svojimi strežniškimi izdelki in poslovnimi informacijskimi sistemi. Na ta način naj bi spodbudili zlasti prodajo strežniških izdelkov, saj se pri Microsoftu zavedajo, da zgolj z dodajanjem novih funkcionalnosti ne morejo dosegati želenih prihodkov. Office 12, kot ga za zdaj imenujejo v Microsoftu, bo nared nekje od konca leta 2005 do konca leta 2006, kot kaže pa še pred izidom operacijskega sistema Windows Longhorn. Na ta način bo Microsoft kot kaže spoštoval svoja zagotovila o prenovi paketa Office na dva do tri leta, na kar jih vežejo tudi različne pogodbe s strankami (na primer Software Assurance).

Čeprav Microsoft še ne želi govoriti o specifičnih funkcijah in izdelkih, je že jasno, da bodo v ospredju nove različice področja, kot sta upravljanje z dokumenti in tesna povezava z vsemi oblikami sporočanja. Večino novosti lahko pričakujemo torej pri strežnikih, kot sta SharePoint Portal Server in Live Communcications Server, ni pa izključeno, da bo Microsoft v zbirko družine Office dodal tudi nove strežniške izdelke. Novi Office bo še bolj kot doslej temeljil na dokumentih XML, med drugim pa naj bi vsaj del funkcionalnosti paketa Infopath, kot je na primer izpolnjevanje obrazcev, preselili v druge programe iz družine Office.

Microsoft pa bo kot kaže Office 12 predstavil v še večjem številu različic, kot doslej. Ciljajo predvsem na zaključen skupine kupcev, kot so izobraževalne ustanove in mala podjetja. Za slednja v okviru družine Office Microsoft pripravlja novo različico paketa Office SMB z imenom Magellan. Poleg pisarniških programov bo paket vseboval tudi manjši poslovni program z imenom Microsoft Office Small Business Accounting in prenovljeno različico odjemalca Outlook 2003 z dodatkom Business Contact Manager. S tem paketom naj bi mala podjetja lahko vodila finančne podatke, podatke za podporo glavnim poslovnim procesom (prodaja, nabava) in podatke o kupcih. Microsoft ne namerava razviti lastnega modula za plače, ampak se bo v ta namen povezal s partnerji, do katerih bo mogoča povezava prek posebnih programskih vmesnikov.

Druga generacija paketa Office SMB bo tako zapolnila vrzel med današnjimi Microsoftovimi poslovnimi programi Great Plains in morda tudi Navision (za zdaj je scenarij izdelan le za ZDA) ter na drugi strani še manjšimi in bolj preprostimi programi, kot je Microsoftov glavni tekmec Intuit s paketom QuickBooks. Poslovni del programskega paketa Office SMB bo izdelan tako, da ga bo mogoče razmeroma preprosto nadgraditi na večje poslovne informacijske sisteme.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji