Objavljeno: 18.6.2003

Microsoft pripravlja PocketPC 2003

Microsoft bo še poleti predstavil novo različico operacijskega sistema in okolja PocketPC 2003, ki je namenjeno ročnim računalnikom in sorodnim mobilnim napravam. Izdelek, ki je bil v razvoju pod delovnim imenom Ozone, bo uradno predstavljen konec junija, kmalu pa naj bi temu sledile tudi predstavitve novih ročnih računalnikov, ki bodo uporabljali ta operacijski sistem. Ti naj bi nato prišli v prodajo že v začetku jeseni, s čimer želijo biti pripravljeni na sezono, ko je moč pričakovati največ nakupov. PocketPC 2003 bo na voljo tudi kot nadgradnja za nekatere obstoječe ročne računalnike, vendar bodo podrobnosti okoli tega znane šele ob predstavitvi operacijskega sistema.

Čeprav novi operacijski sistem nosi novo oznako, poznavalci trdijo, da ne gre za velike spremembe glede na današnji sistem PocketPC 2002. Microsoft naj bi predvsem izboljšal podporo za nekatere nove tehnologije, ki so že del današnjih ročnih računalnikov, zlasti pa so prenovili podporo za brezžični omrežni vmesnik Wi-Fi in vmesnik bluetooth. Večje spremembe lahko pričakujemo šele naslednje leto, ko bo dokončan projekt z delovnim imenom Magneto, kjer bo poleg novih funkcionalnosti moč srečati tudi spremenjen uporabniški vmesnik.

Proizvajalci ročnih računalnikov pa se že pripravljajo na prihod sistema PocketPC 2003, zato so znane nekatere podrobnosti prihajajočih modelov. Hewlett-Packard bo tako predstavil modela iPaq h1930 in h1940, ki se bosta postavila ob boku sedanjemu modelu h1900 na spodnjem delu cenovne lestvice ter v segmentu, kje sta teža in velikost pomembnejša od funkcionalnosti. Oba novinca bosta na videz podobna modelu 1900, imela pa bosta vgrajen tudi vmesnik bluetooth. Pričakujemo lahko tudi nov različno vrhunsko opremljena iPaq, ki bo najbrž nosil oznako h5500. Že nekaj časa pa je znano, da bo HP poleti predstavil tudi povsem novo družino ročnih računalnikov h2200, ki bo uporabljala zmogljivejše procesorje xScale PXA255, ki ima že vgrajeno podporo za bluetooth, najbrž pa lahko pričakujemo tudi telekomunikacijske funkcije.

Microsoft pričakuje tudi podporo s strani drugih dosedanjih partnerjev, kot sta Toshiba in Dell, prav tako pa prihod novih ponudnikov. Trenutno je znano, da se bo v ponudbo vključil ameriški proizvajalec osebnih računalnikov Gateway, za katerega bo to prvi ročni računalnik. Prav tako naj bi okrepili sodelovanje s tajvanskimi in korejskimi proizvajalci, ki bodo skrbeli predvsem za spodnji cenovni razred ponudbe. Microsoft je s svojim sistemom PocketPC še vedno številka dve za PalmOSom, vendar so prizadevajo, da bi vsaj zmanjšali razkorak v tržnem deležu, če že ne povsem prehiteli glavnega tekmeca.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji