Objavljeno: 15.7.2009

Microsoft razkriva poslovni model za Windows Azure

Microsoft je na konferenci WWPC v New Orleansu predstavil podrobnosti in predvsem cenovni model za svojo nastajajočo ponudbo storitev v računalniškem oblaku, imenovano Windows Azure. Na začetku bodo med storitve sodili gostovanje spletnega operacijskega sistema Windows Azure, podatkovnega strežnika SQL Azure, dodatno pa bodo ponudili storitve platforme .NET za aplikacije v oblaku. Omenjene storitve še niso povsem nared, saj je uradna objava končnih različic napovedana za konferenco za razvijalce v oktobru.

Razkrili pa so cene, s katerimi izzivajo konkurenčne storitve v oblaku, v prvi vrsti Amazon Web Services in Salesforce Force.com. Kupci bodo imeli na voljo več paketov z rahlo različnimi poslovnimi modeli, ki segajo od obračuna čiste porabe sredstev do pavšalne naročnine in naročnine za daljše obdobje, s katero bodo na voljo dodatni popusti. Udarec tekmecem bodo predvsem cene za dejansko porabo. Microsoft bo računal 12 ameriških centov za računsko uro, 15 centov na gigabyte porabljenega diskovnega prostora in 10 centov za vsakih 10.000 transakcij s strani uporabnikov. Za porabo omrežne pasovne širine bodo računali med 10 in 15 centi na GB prenesenih podatkov.

Stranke, ki se bodo odločile za naročnino za daljše obdobje, bodo v prvih šest mesecih upravičeni od 15% do 30% popusta pri porabi, kasneje pa bodo plačevali redno ceno iz cenika Windows Azure. Storitev podatkovnih strežnikov SQL Azure bo na voljo tudi za pavšal in sicer od 10 dolarjev mesečno za preproste baze Web edition velikosti do 1 GB do 100 dolarjev mesečno za poslovno različico Business Edition za 10 GB podatkov. Za vse storitve Microsoft nudi visoka zagotovila kakovosti storitev, kjer navajajo pogodbeno zanesljivost 99,95% v primeru omrežne dosegljivosti in 99,9% pri storitvah hrambe podatkov na diskih.

http://www.microsoft.com/azure/default.mspx

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji