Objavljeno: 2.6.2011

Microsoft razkriva Windows 8

Microsoft je skoraj istočasno na konferenci D9 v ZDA in na sejmu Computex na Tajvanu snel prve tančice z naslednje različice operacijskega sistema, ki ga za zdaj označujejo z delovnim imenom Windows 8. Javnosti so predvsem demonstrirali novosti, ki utemeljujejo Windows 8 tudi kot sistem za tablične računalnike.

Osrednji del tega, kar je bilo prikazano, je novi uporabniški vmesnik in prva stran (Start Page) operacijskega sistema, ki zelo spominja na to, kar sicer srečamo na telefonih Windows Phone 7 (Metro UI). Ta omogoča prikaz in preklop med različnimi informacijami, kot so novice, vreme, novi zapisi v družabnih omrežjih, ne da bi morali za to zagnati ustrezne aplikacije. Uporabniki se lahko premikajo med več zasloni tovrstnih informacij zgolj s kretnjami prstov po zaslonu, občutljivem na dotik.

Uporabniški vmesnik je v celoti narejen v jezikih HTML5 in Javascript. Sestavljen je tako, da lahko razvijalci dodajajo svoje programe in informacije. Povrh vsega Microsoft z novo generacijo Oken promovira koncept celozaslonskih aplikacij, ki se je uveljavil denimo na Apple iOS in ga prav zdaj Apple prenaša tudi na Mac OS X.

Inovacija na tem področju je nova kretnja, kjer pri listanju med stranmi uporabnik ob obračanju navideznih listov na robu nekoliko počaka, s tem pa se zaslon razdeli na več delov, kar omogoča neodvisno prebiranje več virov sočasno. Temu bi lahko rekli tudi nov način dela z več okni. Ker je v ozadju še vedno klasično okolje Windows, lahko na zaslonu na ta način sobivajo tako dosedanje Windows aplikacije, kot tudi informacije z novim spletnim vmesnikom. Na ta način so ohranili združljivost za nazaj.

Windows 8 zato v marsičem spominja na iOS in Android, denimo z možnostjo integracije informacij iz spletnih storitev in lokalno hranjenih vsebin (denimo fotografij). Prav tako v ospredje prinaša koncept programske trgovine (App Store), prek katere bo mogoče dokupovati in dograjevati osnovno okolje. Poleg vmesnika, ki je povsem optimiziran za delo na zaslonih na dotik, bo Windows 8 kljub vsemu še naprej povsem primeren tudi za tipkovnico in miško.

Del predstavitve je slonel tudi na novi različici spletnega brskalnika Internet Explorer 10, ki zna v celoti delati v celozaslonskem načinu, obenem pa prinaša še večjo podporo za strojno pospeševanje predvajanja video posnetkov in iger.

Kljub vsemu je Microsoft razkril le del tega, kar pričakuje javnost, zato je še vedno več odprtih vprašanj, kot pa odgovorov. Microsoft tudi ne želi razpravljati o datumu izida, čeprav so že predhodno namignili, da se bo to zgodilo najbrž v začetku leta 2012.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji