Objavljeno: 26.5.2006

Microsoft razvija alternativo JPEG-u

Microsoft je na konferenci WinHEC napovedal nov grafični zapis, ki je menda bistveno učinkovitejši od doslej priljubljenega standarda JPEG. Microsoft je nov zapis za bitne slike poimenoval Windows Media Photo (WMP), obljubljajo pa dvakrat večjo stopnjo kompresije datotek ob hkrati višji kakovosti slik. Medtem, ko slike v zapisu dosegajo v povprečju stopnjo kompresije 1:6, pri Microsoft obljubljajo vsaj podvojitev tega razmerja, hkrati pa so prikazali tudi fotografije, ki dosegajo primerljivo kvaliteto tudi pri razmerju 1:24.

Zapis je razvila ista ekipa, kot Microsoftove lastne video in zvočne zapise, Windows Media Video (WMV) in Windows Media Audio (WMA), ubrali pa so nov pristop in algoritem za kompresijo, barvni prostor, predstavitev posameznih pik in sam zapis. WMP je povrh vsega inovativen tudi zaradi tega, ker številne konverzije, kot so izrez in rotiranje fotografij ne zahtevajo dekodiranja in ponovnega kodiranja slik. Na ta način je delovanje algoritma v praksi tudi hitrejše, kot doslej.

Microsoft že sodeluje s ključnimi partnerji na področju programske in strojne opreme, ki bodo zapis podprli v svojih izdelkih. Končna različica zapisa bo vgrajena v operacijski sistem Windows Vista, razvili pa bodo tudi dodatek za Windows XP. Za zdaj ostaja še nejasno, ali bodo za nov zapis zahtevali licenčnino, kar bi vsekakor zavrlo popularizacijo zapisa. Prav tako ni jasno, ali bodo zapis podprli glavni tekmeci na grafičnem področju, kot sta družbi Adobe in Apple.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji