Objavljeno: 24.2.2009

Microsoft razvija nov brskalnik

Raziskovalni oddelek velikana, Microsoft Research, razvija nov spletni brskalnik, za katerega trdijo, da bo ponujal bistveno višjo stopnjo varnosti, kot vsi današnji brskalniki, vključno s Firefoxom, Google Chrome in Microsoftovim lastnim spletnim brskalnikom Internet Explorer. Brskalnik, ki nosi delovno ime Gazelle temelji na okoli 5.000 vrsticah kode napisane v jeziku C#, ki ga imenujejo jedro brskalnika. Bistvo novega jedra so nova varnostna pravila, po katerih lahko spletna koda dostopa do spodaj ležečih elementov, na katerih deluje brskalnika, zlasti operacijskega sistema.

Posebnost novega brskalnika je, da ta vsak element spletne strani, denimo okvir, podstran ali vtičnik, obravnava kot samostojen proces, katerega z varnostnega vidika obravnava samostojno. Današnji brskalniki celotno spletno stran obravnavajo v enem procesu. Medtem, ko Google Chrome ali IE8 denimo vsako stran obravnavata kot svoj proces, pri tem ne preprečujeta nevarne kode, ki je vgrajena v posamezno spletno stran. Na ta način naj bi dosegli večjo varnost in stabilnost pri spletnem brskanju.

Naslovili so tudi tako imenovane "race condition" napade, kjer zlonamerna koda naredi ovojnico čez področje spletne strani, tik preden uporabnik klikne na izbrani element in s tem nehote sproži izvajanje zlonamerne kode. Nov brskalnik blokira tovrstno kodo in uporabnika opozori na ovojnice. Povrh vsega so poskrbeli, da se vtičniki za brskalnike izvajajo v programskem peskovniku, ki nima dostopa do sistema. Cena tega je, da morajo biti vsi vtičniki za Gazelle napisani na novo.

Za zdaj je Gazelle le prototip, saj so drugi deli brskalnika preprosto "izposojeni" iz današnjega Internet Explorereja. Prav tako še ni jasno, kaj namerava Microsoft narediti s projektom - povsem nov izdelek ali vgradnjo v eno od novih generacij brskalnika. Malo pa je verjetno, da bi vsaj tega dela ugledal luč že v naslednji prihajajoči različici Internet Explorerju 8.

http://research.microsoft.com/pubs/79655/gazelle.pdf

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji