Objavljeno: 16.7.2007

Microsoft s storitvami in generacijo 2008

Microsoft je sredi julija v Denverju gostil tradicionalno srečanje partnerjev, ki predstavljajo v vseh teh letih enega največjih razlogov za uspeh družbe iz Redmonda. Skoraj 8.000 udeležencev so naslovili domala vsi vodilni v družbi Microsoft, seveda pa so spregovorili tudi o usmeritvah in novostih, ki jih lahko pričakujemo v bodoče. Med vsemi po pomembnosti morda najbolj izstopa govor glavnega direktorja Stevea Ballmerja, ki je prvič uradno začrtal strategijo, ki jo bo Microsoft sledil v naslednjih letih na področju storitev.

V nasprotju s pričakovanji se Microsoft ne bo brezglavo spustil v spletne storitve, temveč bo razvijal izdelke, ki bodo izkoriščale najboljše iz obeh svetov: spletnih storitev in klasične programske opreme. Microsoft strategiji pravi "Software + Service", pri čemer tudi na tem področju močno računajo na partnerje. Za razliko od glavnega tekmeca, družbe Google, ki mora partnerski ekosistem šele zgraditi, je Microsoft svojo bodočo generacijo spletnih storitev zgradil tako, da jih bodo lahko s pridom izkoristili partnerji za izdelavo svojih rešitev.

Microsoft je pri tem izredno pozoren na to, da ne tekmuje na vseh področjih, ki zanimajo partnerso mrežo. Jasno so povedali, da nameravajo v lastni režiji storitve ponujati neposredno le največjim korporacijam in najmanjšim enotam, posameznikom. Vse kar je vmes, bo bolj ali manj prepuščeno partnerskim ponudnikom. V ta namen so prikazali načine, kako bodo lahko drugi razvijalci v svojih rešitvah uporabljali storitve, ki jih danes poznamo pod tržno znamko Live (Office Live, Windows Live, CRM Live,...).

Na srečanju so tudi prvič javno oznanili, da bodo 27. februarja 2008 uradno predstavili novo generacijo strežniških izdelkov, specifično Windows Server 2008, podatkovni strežnik SQL Server 2008 in razvojno okolje Visual Studio 2008. Po predstavitvi okolja Windows Vista gre za enega najbolj pomembnih mejnikov v zadnjih nekaj letih. Še pred tem naj bi predstavili novo generacijo orodij za upravljanje IT sistemov System Center, kot tudi dokončno različico strežnika Office Communications Server 2007, ki predstavlja morda eno najpomembnejših novosti v letošnjem letu.

Poleg storitev je bila glavna zvezda konference spletni strežnik Microsoft Office SharePoint Server, ki postaja eden od glavnih temeljev, na katerih Microsoft gradi strategijo povezovanja poslovnih procesov v podjetjih. Večina novih izdelkov bo namreč temeljila ali zahtevala za uporabo prav ta strežnik, ki bo temelj sodobnega skupinskega dela in dostopa do informacij v poslovnih okoljih, tudi ko gre za povezovanje na zaledne sisteme (ERP, CRM,...). Omeniti velja še predstavitev nove generacije izdelkov iz družine Dynamics, ki uporablja nekatere novosti iz nove generacije orodij (Windows Vista, Office 2007), s katerimi so pokazali povsem novo dimenzijo prikaza poslovnih podatkov, podkrepljenih z animiranim uporabniškim vmesnikom, kar je med slušatelji poželo največ aplavzov.

Udeležence konference je prva nagovorila Allison Watson, podpredsednica Microsofta, zadolžena za partnerje po vsem svetu.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji