Objavljeno: 4.5.2008

Microsoft se odreka prevzemu Yahooja

Po treh mesecih pogajanj je Microsoft odstopil od ponudbe za prevzem družbe Yahoo. Prvega januarja so za nakup družbe Yahoo ponudili 31 dolarjev na delnico, kar je tedaj znašalo skupno okoli 44,6 milijard dolarjev, vendar se vodstvo družbe Yahoo s ponujenim do zadnjega ni strinjalo. Dan prek objavo odločitve o prekinitvi prevzema je Microsoft ponudil celo 33 dolarjev na delnico, vendar je Yahoo dal vedeti, da se ne prodajo pod 37 dolarji, kar je skoraj 5 milijard dolarjev več od ponujenega. Microsoft bi še vedno lahko poizkušal sovražni prevzem, kot so napovedali, vendar so (vsaj uradno) odstopili od tega poizkusa. Menijo, da Yahoo preprosto ni vreden tega denarja.

V odprtem pismu, ki ga je poslal Steve Ballmer poslal Jerryu Yangu, prvi mož Microsofta obžaluje poteze Yahooja, ki se je v zadnjih tednih na vse kriplje trudil, da bi naredil družbo manj zanimivo za prevzem. Odločilni je bil kot kaže sporazum z družbo Google, kateri je Yahoo dal v zunanje izvajanje sistem za spletno oglaševanje. Microsoft meni, da je bila to strateška napaka, ki bo oslabila Yahoo. Mnogi analitiki menijo, da je iz te bitke vseeno Yahoo tisti, ki bo potegnil ta kratko in z mešanimi občutki čakajo na otvoritev borze v ponedeljek. Yahoo je praktično poskrbel, da so vlagatelji potencialno ob 70% premije, kolikor je bil Micorosoft pripravljen plačati v končni fazi. Zato pričakujejo velika padec vrednosti delnic družbe Yahoo.

Spet drugi menijo, da bitka še ni končana. Nekateri ugibajo, da je to le taktična poteza Microsofta, ki je prevzem Yahooja snoval že dve leti in je večkrat javno izjavil, da je le malo podjetij, ki imajo tolikšno velikost in pomen, ki bi lahko bili zanimivi za Microsoft. Družba iz Redmonda sicer trdi, da imajo plan B, s katerim naj bi dosegli isti učinek, vendar o podrobnostih ni nič znanega. Nekateri omenjajo družbe MySpace in Facebook, vendar omenjeni družbi še zdaleč nista tako zanimivi s stališča spletnega oglaševanja, kar je glavni razlog za prevzem. Po drugi strani pri Yahooju trdijo, da imajo ponudbe dveh največjih vlagateljev, skladov Capital Research Global in Research Global Investors, ki sta pripravljena plačati celo 34 dolarjev na delnico, čeprav ponudba ni bila javno objavljena. Kakorkoli, zgodba se kot kaže nadaljuje.

http://www.microsoft.com

http://www.yahoo.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji