Objavljeno: 28.5.1999

Microsoft se uveljavlja v mobilni telefoniji

Microsoft ima jasne namene zavladati tudi pri brezžičnem dostopu v internet. To dokazuje nakup 4,25 % deleža operaterja mobilne telefonije Nextel Communications, vreden 600 milijonov dolarjev. Nextelove poslovne stranke bodo poslej imele možnost dostopa v internet prek mobilnih telefonov, Microsoft pa bo svoji programski opremi lažje utrl pot v nove naprave, svojemu omrežju MSN pa do večjega števila uporabnikov. V Microsoftu ocenjujejo, da bo že naslednje leto prodaja mobilnih telefonov presegla prodajo prenosnih računalnikov. Nextel in Microsoft bosta sodelovala tudi pri oblikovanju tehnologije brskalnikov za mobilne telefone. Zanimivo je, da Nextel že od februarja sodeluje z Microsoftovim tekmecem Netscape (sedaj enota ponudnika America Online) pri izvajanju podatkovnih storitev. Microsoftov novi poslovni dogovor bo obenem resna grožnja zavezi Symbian, ki z istim namenom združuje znane proizvajalce mobilnih telefonov Motorola, Ericsson in Nokia ter britanskega proizvajalca žepnih računalnikov Psion.

Na daljšem Microsoftovem nakupovalnem seznamu je tudi švedski Sendit AB, ki mu ponujajo 127,5 milijona dolarjev. Majhno podjetje (100 zaposlenih) izdeluje internetno programsko opremo za operaterje GSM in proizvajalce telefonov GSM, v rokah Microsofta pa bi postalo eden nosilcev raziskav in razvoja na tem področju. Lastniki skoraj polovice delnic so že sprejeli Microsoftov predlog.

Microsoft je v začetku maja proti vsem pričakovanjem postal član foruma WAP (Wireless Application Protocol). Presenečenje izvira iz dejstva, da ima Microsoft bistveno drugačna stališča o uveljavljanju interaktivnih storitev za mobilne telefone in da stališča podjetja predstavljajo grožnjo obstoju in učinkovitosti organizacije. Velikan iz Redmonda zagovarja neposreden prenos iz interneta na zaslone mobilnih telefonov, več kakor 90 preostalih članov foruma pa pretvorbo vsebin iz HTML-ja v okleščeno obliko, primernejšo za omejeno velikost spomina in zaslona mobilnih telefonov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji