Objavljeno: 17.9.2007

Microsoft spet izgubil

Prvostopenjsko evropsko sodišče je potrdilo tri leta staro odločitev evropske komisije, da je Microsoft zlorabil prevladujoč položaj na trgu programske opreme, in potrdilo 497 milijonov evrov kazni za programskega giganta.

Microsoft je po odločbi sodišča kriv oviranja tekmecev pri razvoju strežniške programske opreme in drugih izdelkov, npr. Windows Media Playerja, saj jim ni omogočil dostopa do vseh potrebnih protokolov in drugih podatkov.

Poleg denarne kazni mora največji izdelovalec programske opreme na svetu tekmecem razkriti del programske kode Windows, da bo njihova programska oprema učinkovitejša, in ponuditi različico Windows brez Media Playerja.

Glavni Microsoftov odvetnik Brad Smith se je že odzval na razsodbo, vendar je ni želel podrobno komentirati, niti ni napovedal nadaljnjih pravnih korakov družbe, ki ima 2 meseca časa za pritožbo.

Evropska komisarka za konkurenco Neelie Kroes je poudarila, da je razsodba Sodišča prve stopnje s sedežem v Luksemburgu grenko-sladka, saj imajo uporabniki podobno skromno izbiro kot leta 2004.

Kroesova je še dodala, da je primer Microsoft pomemben presedan za podobne primere, ko družbe na nedovoljen način izkoriščajo svojo prevlado na trgu.

Brad Smith

www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji