Objavljeno: 7.6.2005

Microsoft TechED 2005

V začetku junija je v Orlandu na Floridi potekala tradicionalna letna razvojna konferenca TechED, na kateri je Microsoft tudi tokrat razgrnil kar nekaj načrtov in novosti za prihodnje obdobje. Konferenca, katere se je udeležilo kar 11.000 ljudi in je bila že precej pred začetkom razprodana, je imela v ospredju predvsem novosti, ki jih lahko pričakujemo v kompletih popravkov ali povsem novih različicah glavnih strežniških izdelkov. Med pomembnejšimi novostmi v letošnjem letu bo tako Windows Server 2003 R2, ki bo prinesel novosti na področju imeniškega sistema z uvedbo storitve Active Directory Fedration Services, s katerim bo mogoče izvesti enkratno prijavo v strežnike z različnimi operacijskimi sistemi in aplikacijami (recimo izdelki družbe Sun, s katerim Microsoft tesno sodeluje).

Pomembna novost bo tudi sistem ADS (Automated Deployment Services), s čimer naj bi pri Microsoftu omogočili večjo avtomatizacijo pri namestitvi strežnikov. Novosti lahko pričakujemo tudi na področju podpore za pomnilniške sisteme in naprave, povsem nova pa bo različica Windows 2003 Server R2 Compute Cluster Edition, ki bo namenjena zlasti izgradnji gruč za razpršeno in razpredeno procesiranje računsko intenzivnih programov. Microsoft je tudi potrdil, da bodo prihodnje različice strežnikov Windows že v osnovnem paketu imele vgrajene funkcije za virtualizacijo strežniškega okolja, čeprav podrobnosti za zdaj še ne želijo razgrniti.

Ena izmed zanimivejših najav na konferenci TechED 2005 je zagotovo najava kompleta popravkov za poštni strežnik Exchange Server, ki bo nosil oznako SP2. Ta bo v kombinaciji s prav tako na novo predstavljenim paketom Messaging and Security Feature Pack for Windows Mobile 5.0 omogočal potisni (push) način prenosa elektronske pošte na ročne računalnike za okoljem Windows Mobile 5.0, kar bo Microsoftovo neposredni izziv zlasti v ZDA priljubljenim uspešnim mobilnim napravam RIM Blackberry. Novost bo povrh vsega brezplačna za dosedanje lastnike strežnika Exchange in ročnih računalnikov, kar naj bi dodatno spodbudilo podporo in rabo.

Microsoft je konferenco izkoristil še za uradno objavo novega orodja za izvajanje, upravljanje in nadzor nad popravki Windows Server Update Services (WSUS). Orodje je sicer Microsoft najavil že za začetek leta 2004, vendar so zapleti v razvoj, zlasti zaradi nove varnostne strategije, precej zamaknili objavo dokončne različice. Ta naj bi omogočala večji nadzor nad popravi, načinom, kako te posredujemo odjemalcem in strežnikom omrežju, boljše je tudi poročanje o opravljenih spremembah in uspešnosti, možno pa je tudi modelirati izrabo pasovne širine, ki jo popravki uporabljajo pri prenosu in nameščanje na ciljne sisteme. Orodje bo sicer omogočalo posodobitve vseh različic okolja Windows, paketov Office, strežnikov Exchange in SQL Server in nekaterih drugih izdelkov. Sredi julija bosta nared še dva pomembna izdelka - Microsoft Baseline Security Analyzer 2.0, ki bo omogočal še bolj natančno in samodejno poročanje o stanju varnosti v računalniškem omrežju, novost pa bo tudi Systems Management Server (SMS) 2003 Inventory Tool, ki bo omogočal učinkovit samodejni popis opreme v omrežju.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji