Objavljeno: 27.6.2000

Microsoft TechEd -- Orlando 2000

Microsoft je razvojni konferenci TechEd v Orlandu na Floridi spregovoril o številnih novostih, ki nas čakajo v prihodnjih mesecih. Tu je najprej novi rod strežniških programov, med katerimi je tudi nov komplet programov, ki bo nosil oznako BackOffice 2000. Novi komplet bo tako kakor doslej združeval več samostojnih izdelkov, ki bodo še naprej na voljo tudi posamično, toda njihova prva moč je v tesni združljivosti na vseh ravneh. BackOffice Server 2000 je komplet, ki je namenjen predvsem majhnim in srednje velikim podjetjem, vseboval pa bo operacijski sistem Windows 2000 Server, poštni strežnik Exchange 2000 Sever, podatkovni strežnik SQL Server 2000, nadzorniški strežnik System Management Server (SMS) 2.0, strežnik za povezavo z velikimi računalniki Host Integration Server 2000 in novi strežniški izdelek Internet Security and Acceleration (ISA) Server 2000.

Slednji je naslednik dosedanjega posredniškega strežnika Proxy Server 2.0, tako kakor doslej pa bo igral vlogo internetnega predpomnilnika (cache server) in požarnega zidu. Posamezni programi bodo prišli v prodajo postopoma, celoten paket BackOffice pa bo na voljo predvidoma pred koncem letošnjega leta. BackOffice bo poleg omenjenih izdelkov vseboval tudi nekoliko drugačno licenco. Paket bo tako mogoče namestiti na tri fizično različne strežnike z eno licenco, s čimer naj bi odpravili omejitev, da morajo biti vse storitve nameščene v istem računalniku. Poleg tega naj bi paket vseboval dodatna orodja za nadzorniško konzolo MMC ter podporo za daljinski nadzor strežnikov.

Microsoft je na konferenci predstavil tudi novo različico kompleta za izdelavo osebnih spletnih dveri Digital Dashboard Resource Kit 2.0. Program je namenjen izdelavi osebnih spletnih programov, ki predstavljajo podatke iz lastnih virov ali drugih spletnih strani na uporabnikovem zaslonu znotraj programa Outlook. Ena glavnih novosti so gradniki Web Parts, ki za komunikacijo uporabljajo jezik XML za izdelavo osebnih pogledov na vire informacij.

Na TechEdu so prvič tudi javno prikazali delovanje razvojnega orodja Visual Basic 7.0, ki bo prav poleti prešel v javno preizkusno fazo, dokončan pa naj bi bil sredi jeseni. Visual Basic 7.0 prinaša številne pomembne novosti, med katerimi sta predvsem pomembna nasledstvo (inheritance) in ovijanje (encapsulation), s čimer se bolj kakor doslej približuje temeljem predmetno usmerjenega programiranja. Med pomembnimi novostmi je tudi bistveno povečana podpora za izdelavo spletnih programov, ki jih lahko gradimo in nameščamo kar s tehniko vlečenja. Za to skrbi nov modul Server Explorer, ki omogoča pregled gradnikov, ki so na voljo za gradnjo spletnih programov in gradnikov na že obstoječih straneh. Cilj novosti je zmanjšanje programskih vrstic, ki so potrebne za izdelavo spletnih programov.

Prvič je bilo prikazano tudi orodje BizTalk Orchestration, ki bo del paketa BizTalk Server 2000, s katerim bo mogoče izdelati poslovne programe za elektronsko izmenjavo podatkov preprosto z risanjem diagramov procesa. Pri Microsoftu so v tem orodju prvič uporabili tehnologijo, pridobljeno z nakupom družbe Visio. Končni izdelek je program s podporo za jezik XML, ki ga lahko postavimo med dva različna vira informacij.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji