Objavljeno: 25.8.2009

Microsoft tudi na skromnejših telefonih

Microsoft je nekoliko presenetljivo predstavil povsem novo platformo za mobilne aplikacije imenovano OneApp, ki je namenjena predvsem cenejšim telefonom in manj razvitim trgom, kjer tovrstni telefoni prevladujejo. Za razliko od operacijskih sistemov za pametne telefone, kakršen je lastni Microsoftov Windows Mobile, platforma OneApp potrebuje za delovanje relativno nezahtevne telefone in zelo malo sistemskih sredstev. Ogrodje OneApp deluje že v 150 KB pomnilnika, posamezna aplikacija na tej platformi pa bo tipično potrebovala dodatnih 10 do 30 KB. Posebnost nove platforme je brez dvoma napredno predpomnjenje vsebin, kar pomeni, da telefon za delovanje programov prek interneta prenaša le tisti del kode, ki ga trenutno potrebuje.

Začetni nabor aplikacij vključuje odjemalce za priljubljena socialna omrežja in programe za trenutno sporočanje, kot so Facebook, Twitter, Windows Live Messenger, pridružili pa naj bi se tudi drugi, saj je platforma razširljiva. Uporabniki bodo poleg tega lahko spremljali novice, vremensko napoved, športne rezultate, borzno delovanje, predvidenih pa je tudi nekaj preprostih iger.

Microsoft z novo mobilno platformo cilja predvsem na telefone, ki ji operaterji tipično prodajajo za 20 do 30 dolarjev. Trenutno je podprtih okoli 35 telefonov proizvajalcev Nokia, Samsung in Sony Ericsson. Med podprtimi modeli so denimo skoraj celotna serija telefonov Nokia E Series in Sony Ericssoni serij K in W. S platformo OneApp ciljajo predvsem na konkurenčno tehnologijo Sun Java J2ME, ki je razširjena na tovrstnih telefonih. Pri Microsoftu se hkrati poudarili, da prihod nove platforme ne pomeni obenem tudi zaton platforme Windows Mobile, ki jo bodo razvijali ločeno naprej.

http://www.microsoft.com/oneapp/Default.aspx

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji