Objavljeno: 27.2.2003

Microsoft tudi z navideznimi strežniki

Microsoft je objavil, da bo vstopil tudi na trg navideznih strežnikov z nakupom razvojne ekipe, intelektualnih pravic in izdelkov Virtual PC in Virtual Server družbe Connectix. S tem korakom so nakazali, da tudi njih zanima tehnologija navideznih programskih strežnikov, ki simulirajo več strežnikov na enem samem fizičnem računalniku. Zanimivo je, da se s svojimi načrti niso odločili za nakup družbe VMware, ki je brez vodilni na tem mladem in relativno majhnem tržnem segmentu. Res pa je, da ima VMware druge >>botre<<, zlasti družbo IBM, pa tudi Dell in HP.

Družba Connectix, ki je nekoč delala med drugim miniaturne video kamere za videokonferenčne sisteme se je v zadnjih letih osredotočila zgolj na tehnologijo programskih emulatorjev, s katero sta nastala izdelka Virtual PC in Virtual PC for Mac. Oba omogočata, da v okolju Windows ali MacOS odpremo >>navidezni<< računalnik, na katerem lahko uporabljamo operacijski sistem po svoji izbiri, povsem ločeno od gostiteljskega operacijskega sistema.

Pravo pozornost Microsofta pa je najbrž vzbudil izdelek Virtual Server, ki ga je Connectix najavil pozno jeseni in je trenutno še v razvojni fazi. Projekt omogoča uporabo več navideznih strežnikov na istem strojnem strežniku, kjer vsak navidezni strežnik souporablja sredstva strojne opreme (procesorje, pomnilnik, diske, omrežne povezave). Virtualizacija strežnikov je namreč ena najbolj vročih tehnologij, vendar zlasti na strežnikih z Intelovo arhitekturo, saj tehnologijo poznamo že lep čas na IBM-ovih (zSeries) in Sunovih (Fire) največjih strežnikih.

Ena od zanimivosti izdelka Virtual Server je med drugim ta, da izdelek podpira namestitev različnih navideznih strojev, tudi takih, na katerih teče Unix in Linux v okviru gostiteljskega strežniškega programa. Pri Microsoftu so že potrdili, da te zmožnosti s prevzemom izdelka ne bodo onemogočili. Program bo deloval na gostiteljskem okolju Windows Server 2003, omogočal pa bo učinkovit izkoristek sistemskih sredstev.

Nabor funkcij kljub temu še ni povsem končan. Connectix je nameraval Virtual Server objaviti v začetku četošnjega leta, vendar bo zdaj Microsoft naredil revizijo kode (tudi zaradi nove varnostne politike Trustworthy computing), predvidoma pa naj bi zato izšel v drugi polovici leta. Tesnejšo povezavo z obstoječo Microsoftovo infrastrukturo pa lahko pričakujemo šele v naslednji različici strežnikov Windows z delovnim imenom Blackomb.

Vprašanje pa je, kaj se bo po dogovoru zgodilo s samim Connectixom. Podjetju ostaja še nekaj izdelkov, ki pa so po mnenju analitikov relativno nezanimivi. Zato tudi vodstvo družbe priznava, da je povsem možno, da bodo podjetje celo zaprli ali pa se preusmerili na povsem druga področja in izdelke.

http://www.microsoft.com

http://www.connectix.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji