Objavljeno: 15.10.2001

Microsoft vendarle spremenil uvedbo novih licenčnih pogodb

Microsoft se je pod pritiskom javnega mnenja, zlasti velikih strank, odločil odložiti uvedbo novih licenčnih pogodb (imenovano tudi Licencing 6.0). Kljub temu, da so s prvim oktobrom uvedli nov licenčni model, bodo dosedanje licenčne pogodbe veljavne vse tja do 31. julija 2002. To je že drugo podaljšanje, saj so sprva rok prestavili iz oktobra na februar. Pri Microsoftu uradno trdijo, da s tem želijo dati strankam daljše obdobje za prehod, tudi zaradi trenutnih ekonomsko ne preveč rožnatih časov, ko veliko podjetij miruje z odločitvami o nadaljnjih investicijah.

Neuradno pa je to takojšnja reakcija ne vse glasnejše negodovanje strank, ki niso zadovoljni z Microsoftovim odnosom. Novi licenčni program pravzaprav sili podjetja v hitrejšo zamenjavo programske opreme kot doslej, da bi zadržali ugodnosti in popuste pri licenčnini. Nov sistem narekuje v povprečju zamenjavo programske opreme na vsake dve leti, med tem, ko danes večina podjetij posodablja svoje sisteme šele v obdobju od treh do petih let.

Nedavna raziskava, ki so jo opravila Giga Information group in Sunblet Software kaže na to, da je z Microsoftovim obnašanjem nezadovoljnih kar 80% strank, čeprav pri Microsoftu trdijo, da bo nov licenčni sistem dvignil stroške le pri okoli 20% kupcev. Po mnenju družbe Gartner so podražitve za posamezne stranke kar precejšnje - od 33% do kar 107% glede na sedanje licenčne pogoje. Zanimivo je tudi, da je kar 35% vprašanih potrdilo, da zaradi takega obnašanja resno razmišljajo o alternativah Microsoftovi programski opremi.

Nekateri proizvajalci, na prvem mestu Sun, se že pripravljajo na topel sprejem >>ubežnikov<<. Nedavno so tako predstavili razvojno različico pisarniškega paketa StarOffice 6.0, ki je za podjetje velik up, dodatno pa spodbujajo tudi kupce strežniških programov (poštnega, spletnega) z velikim znižanjem cen, tudi glede na Microsoftove izdelke.

Zaplet okoli licenčnin pa je le olje na ogenj siceršnjega razhajanja med stališči Microsofta in uporabnikov, oziroma celo držav. Po navedbah časopisa Wall Street Journal naj bi se Microsoftu obetala visoka denarna kazen s strani evropske komisije, izvršnega telesa evropske unije. Po nepotrjenih podatkih naj bi predstavniki Microsoft kaznovali zaradi monopolnega obnašanja in zahtevali spremembo nekaterih izdelkov in pogodb. Komisija naj bi po pisanju uglednega časopisa ogrevala za največjo možno kazen, ki po evropski zakonodaji znaša 10% letnega prometa podjetja, v Microsoftovem primeru to znaša kar 2,5 milijarde dolarjev. Seveda pa je do morebitne izvršbe še daleč, izkušnje iz podobnega procesa v ZDA pa kažejo, da se lahko razsodbe hitro spremenijo.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji