Objavljeno: 16.9.2004

Microsoft Virtual Server 2005

Microsoft je objavil dokončno različico svojega prvega strežniškega izdelka s področja virtualizacije. Virtual server 2005 omogoča izvajanje navideznih strežnikov v navideznih strojih na matičnem operacijskem sistem Windows Server 2003. Vsak od navideznih strojev ima lahko lasten operacijski sistem, sredstva pa souporablja z drugimi navideznimi strežniki.

Microsoft z novim izdelkom cilja ne več skupin kupcev. V prvi so tisti, ki želijo doseči konsolidacijo strežnikov na manjši količini strojne opreme, ki pa je tipično bolj zmogljiva. Na tem področju si uporabniki lahko obetajo precej hitrejšo pripravo strežnikov v primerjavi s fizičnimi strežniki, kot tudi zmanjšanje stroškov in boljši izkoristek strojne opreme.

Virtual Server 2005 je primeren tudi za tiste, ki želijo na novih sistemih poganjati programe, ki so pisani za stare operacijske sisteme, denimo Windows NT 4.0, pri tem pa želijo nadzorljivost in zmogljivost, ki jih prinašajo novejši sistemi. Zadnja skupina so razvijalci in tehnični oddelki, ki bodo Virtual Server uporabljali za preizkušanje delovanja programov na različnih operacijskih sistemih in nastavitvah, s precej krajšim ciklom priprave testnega okolja.

Microsoft Virtual Server 2005 ima zelo agresivno ceno, saj v različici Standard Editon, ki podpira do štiri fizične procesorje, stane le 500 dolarjev. Relativno še ugodnejša je različica Enterprise Edition, ki za podporo do 32 procesorjev stane 1.000 dolarjev. Cene so precej nižje kot pri glavnem tekmecu Vmware, ki pa pri največjem izdelku (Vmware ESX) nudi funkcionalnosti in zmogljivost, ki je Virtual Server dosega.

Nov izdelek pa prihaja na področje, kjer se v naslednjih letih pričakuje hitra rast prodaje. Vmware bo tako letos dosegel promet skoraj 200 milijonov dolarjev, dvakrat več kot lani. Analitiki pričakujejo, da se bodo sčasoma tehnologije za virtualizacijo vsaj delno preselile v sam operacijski sistem in morda celo procesorje. Microsoft pri svojem izdelku tudi stavi na tesno povezljivost z drugimi orodji v svoji ponudbi, v prvi vrsti s strežniškim paketom Microsoft Operations Manager 2005, ki bo prek dodatka lahko nadziral tudi navidezne strežnike.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji