Objavljeno: 26.6.2003

Microsoft Windows Mobile 2003 for PocketPCs

Microsoft je predstavil novo različico operacijskega sistema za ročne računalnike PocketPC, ki so ga tokrat poimenovali drugače - Windows Mobile 2003 for PocketPCs. Z drugačnim imenom naj bi podkrepili dejstvo, da sodi tudi ta operacijski sistem v širšo družino izdelkov Windows, računajo pa seveda tudi na tržno razpoznavnost tega imena.

Najnovejša različica operacijskega sistema je še vedno zasnovana na ogrodju sistema Windows CE (različica 4.2), ki pa se danes uporablja v širokem naboru naprav, od ročnih računalnikov do industrijskih krmilnikov. Na to jedro nato pride lasten uporabniški vmesnik in specifične značilnosti, ki so vezane na posamezno napravo, v tem primeru na ročne računalnike PocketPC. Podobno ime bo odslej nosila tudi različica operacijskega sistema za pametne telefone, ki bo najbrž imenovana Windows Mobile 2003 for Smartphones.

Z vsebinske plati nova različica operacijskega sistema prinaša izboljšano podporo za nekatere vroče stvari na področju mobilnega računalništva. Sem sodijo podpora za brezžične vmesnike bluetooth in brezžični ethernet (WLAN), podpora za strojne tipkovnice in povsem novi večpredstavni predvajalnik, skladen s standardom Windows Media 9. Sistem med drugim omogoča predvajanje video posnetkov narejenih s programom Movie Maker 2 za okolje Windows XP.

Izboljšana je podpora za strojne dodatke, ki se ukvarjajo z digitalno fotografijo in video posnetki, prenovili pa so tudi odjemalce za splet in elektronsko pošto. Slednji je zdaj združljiv z novostmi in mobilnimi lastnostmi prihajajočega poštnega strežnika Exchange 2003. Pomembna novost je tudi podpora za arhitekturo .NET, saj imajo novi ročni računalniki zdaj že v pomnilniku ROM najnovejšo različico izvajalnega okolja .NET Compact Framework.

Predstavitvi novega operacijskega sistema je sledila tudi predstavitev številnih novih ročnih računalnikov s strani obstoječih, pa tudi novih ponudnikov tovrstnih naprav. Na predstavitvi so svoje izdelke prikazali Acer, Asus, Dell, Fujitsu Siemens, HP, Intermec, JVC, Legend, Mitac, Panasonic, Symbol, Toshiba, Trible in ViewSonic. Microsoft je tudi sklenil posebna partnerstva s ponudniki brezžičnega dostopa do interneta, kot so v ZDA T-Mobile, Boingo in Wayport, podobne dogovore pa naj bi kasneje sklenili tudi v Evropi.

Največji posebnež je najbrž novi ročni računalnik JVC iO PocketPC MP-PV-331, ki omogoča zajem in predvajanje posnetkov v zapisu MPEG4. Med drugim podpira pretočno predvajanje prek brezžične povezave, omogoča pa tudi prenos posnetkov iz digitalni kamkorderjev JVC tipa DV. Novi ročni računalnik ima sicer vgrajen procesor Intel xScale PCA255 s taktom 400 MHz, 128 MB RAM, 32 MB ROM in podporo za kartice CompactFlash in SD Card. Cena bo v ZDA znašala 600 dolarjev.

Novi operacijski sistem bo na voljo z novimi napravami, pa tudi kot nadgradnja za nekatere obstoječe modele ročnih računalnikov. Katere modele bo mogoče nadgraditi bodo povedali sami proizvajalci računalnikov, je pa to odvisno od tipa strojne opreme in zlasti pomnilnika, ki je na voljo.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji