Objavljeno: 9.6.2003

Microsoft Windows Storage Server 2003

Microsoft je na svoji ameriški razvojni konferenci TechEd predstavil novo različico operacijskega sistema za pomnilniške sisteme NAS. Rešitev bo na voljo predvidoma septembra, Microsoft pa se je odločil paketu spremeniti ime. Namesto Windows Powered NAS bo strežniški program zdaj nosil ime Windows Storage Server 2003. Sistem bodo uporabljali izključno sistemski partnerji, ki ga bodo vgrajevali v svoje strojne rešitve.

Windows Storage Server 2003 je namenski datotečni sistem, ki nudi zanesljivost in stopnjevano razširljivost na področju pomnilniških sistemov NAS, kot član družine Windows pa omogoča tudi preprosto povezljivost v obstoječe IT okolje. Za razliko od navadnih strežnikov Windows je operacijski sistem tu strogo namensko uporabljen za hranjenje podatkov, zato ima tudi vgrajen poenostavljene postopke za namestitev in upravljanje, vse skupaj pa poteka prek spletnega vmesnika.

Windows Storage Server 2003 prinaša s sabo številne novosti, ki jih je Microsoft uvedel z novim strežniškim sistemom Windows Server 2003. Med te sodijo diskovne slike (Volume Shadow Copy), podpora za združevanje strežnikov v gruče, porazdeljeni datotečni sistem DFS in podpora za komunikacijo s pomnilniškimi napravami prek več kot ene poti (Multipath I/O). Med pomembnimi novostmi je tudi podpora za protokol iSCSI, s katerim bo mogoče sisteme z okoljem Windows Storage Server 2003 uporabiti v gručah in omrežjih SAN, ki uporabljajo protokol IP.

Po podatkih družbe Gartner Microsoftova rešitev za pomnilniške sisteme NAS obvladuje 38% vseh novih namestitev v letu 2002. Med partnerji so domala vsi veliki proizvajalci pomnilniških sistemov, kot so Dell, HP, IBM, Fujitsu Siemens, Iomega, NEC in drugi. Za Microsoft je pomembna pridobitev podpora družbe EMC, ki bo Windows Storage Server 2003 prvič uporabila v svojih izdelkih Clariion v letošnji jeseni. Pri EMCju napovedujejo, da bodo to največji sistemi NAS doslej, z njimi pa ciljajo predvsem na srednja in celo velika podjetja.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji