Objavljeno: 1.10.2003

Microsoft Windows XP Media Center Edition 2004

Microsoft je tudi uradno objavil novo različico operacijskega sistema Windows XP prilagojenega za uporabo v večpredstavnih osebnih računalnikih, ki jih krmilimo z daljinskim upravljavcem. Projekt z delovnim imenom Harmony je dobil dokončno ime Windows XP Media Center Edition 2004, prinaša pa predvsem manjše izboljšave kot posledico pripomb in predlogov dosedanjih uporabnikov sistema. Za potencialne uporabnike pa je zanimivo predvsem to, da bo odslej sistem skupaj z združljivimi računalniki na voljo po celem svetu in ne samo v ZDA, tako kot s prvo različico tega večpredstavnega sistema.

Microsoft samega operacijskega sistema ni bistveno spreminjal, tako da je osnova še vedno doslej znani Windows XP. Dodali pa so nekaj novosti, kot je na primer radijski sprejemnik, ki ga krmilimo z daljincem, programe pa lahko >>zavrtimo<< nekaj sekund nazaj oziroma posnamemo na disk. Nova različica ima tudi precej boljša orodja za kopiranje nosilcev CD, predvsem pa zajema glasbe in hrambe na računalniku za hiter dostop do vsebin. Bistveno boljši je predvajalnik digitalnih fotografij, ki podpira tako nosilce CD, kot tudi pomnilniške kartice, pri tem pa prilagaja slike velikosti zaslona in željam po načinu predvajanja slik. Izboljšali so tudi kalibracijo slike na različnih zaslonih, zlasti pa izboljšali prikaz na televizorjih. Kar se tega tiče je pomembna novost tudi izboljšana podpora na vseh nivojih za široke zaslone v razmerju 16:10.

Z novo različico sistema je Microsoft močno okrepil tudi število podpornikov, ki bodo uporabili novi operacijski sistem v potrošniških izdelkih. V Evropi bodo tako poleg Toshibe (ta je doslej sistem prodajala zgolj v ZDA) Media Center računalnike ponujali še Fujitsu Siemens, Gericom, HP in NEC. Na svetovnem nivoju pa so se med podpornike uvrstili še Sony, Dell, Gateway in Samsung. Microsoft pa je sklenil sodelovanje tudi z novimi ponudniki vsebin. Družbe CinemaNow, Movielink in prenovljeni Napster bodo ponujali svoje programe in vsebine, do katerih bo mogoče dostopati prek internetne povezave, vse skupaj pa bo mogoče udobno uporabljati udobno v kavču, s pomočjo daljinskega upravljavca.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji