Objavljeno: 14.10.2002

Microsoft XDocs za lažji vnos podatkov

Direktor Microsofta Steve Balmer je na konferenci Gartner's Symposium predstavil novo tehnologijo, ki naj bi olajšala spletni zajem in vnos podatkov, sodelovala pa bo v naslednjo različico paketa Office. Izdelek z delovnim imenom XDocs je zasnovan na jeziku XML, omogočal pa naj bi elektronsko izpolnjevanje obrazcev in zajem podatkov v strežniške izdelke, na primer podatkovni strežnik.

XDocs obenem dopolnjuje dosedanje izdelke za skupinsko delo, kot so SharePoint Team Services in SharePoint Portal Server, po drugi plati pa naj bi predstavljal enega od ključnih delov za prihajajoč Microsoftov vstop na področje izdelkov CRM. Pri Microsoftu upajo, da bo tesna povezanost z okoljem Office 11, ki pride v prodajo spomladi, spodbudila stranke k prehodu na novo različico pisarniškega paketa. V zadnjem času namreč vse več podjetij negoduje zaradi visokih licenčnin, hitre menjave tehnologij in majhne dodane vrednosti v novih lastnosti.

Čeprav zamisel, na kateri sloni XDocs ni nova, ima lahko tovrstno orodje velik pomen za uporabnike Microsoftovih izdelkov, saj poenostavlja pretok podatkov, obenem pa celoten paket Office približuje različnim poslovnim modelom podjetij. Izdelek bo sicer deloval tesno z Microsoftovimi orodji, vendar bo odprt tudi navzven, saj bo vnos podatkov mogoč v katerikoli XML združljivi izdelek.

Za zdaj še ni znano, kdaj bo XDocs na voljo kot javna razvojna različica, končna izvedba pa naj bi bila predvidoma na voljo tedaj, ko bo prišel v prodajo Office 11. Prav tako še ni odločeno, ali bo XDocs del osnovnega paketa Office (vsaj v nekaterih različicah), ali pa ga bo Microsoft prodajal ločeno, podobno kot to danes počne s paketom Visio.

Ob Microsoftovemu vstopu na področje elektronskih obrazcev se mnogi sprašujejo, kako bo ravnala konkurenca. V prvi vrsti podjetje Adobe, ki ima podobne načrte z svojo tehnologijo PDF, ki naj bi postopoma prerasla iz sistema za prikaz v sistem za zajem podatkov.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji