Objavljeno: 5.11.2003

Microsoft Yukon in Whideby bližje razvijalcem

Microsoft je na konferenci za razvojnike Professional Devlopers Conference (PDC) razkril nadaljnje podrobnosti v zvezi s prihajajočim podatkovnim strežnikom SQL Server z delovnim imenom Yukon, hkrati pa so razdelili tudi prvo razvojno različico pripadajočega razvojnega orodja Visual Studio z delovnim imenom Whideby.

Kot je že znano je Microsoft že pred časom ubral strategijo, po kateri naj bi z vsakim pomembnejšim izdelkom sočasno objavili tudi novo različico razvojnega okolja, ki omogoča razvoj programov za ta nov strežniški izdelek. Visual Studio >>Whideby<< je torej tesno vezan na Yukon, čeprav prinaša tudi nekatere druge pomembne novosti.

Med drugim so na konferenci prikazali novo orodje za vizualno sestavljanje in pomoč pri programiranju storitveno grajenih programov in strežniških storitev sočasno. Grafični uporabniški vmesnik in princip delovanja povleci in spusti omogočata hitro in enostavno povezovanje funkcionalnosti med odjemalci in strežniki s pomočjo tehnologije SDM (System Definition Model). Whideby bo prinesel tudi spremembe v podprtih jezikih (recimo funkcijo za popravljanje kode med delovanjem in nadaljevanje izvajanja) ter spremembe v izvršnem okolju CLR.

Kar obsežnih sprememb bo deležno okolje ASP.NET, kjer skušajo zmanjšati velikost kode za kar 70%. Pri tem izdelku so novost tudi teme in glavne predloge, ki olajšajo razvoj enotnega uporabniškega vmesnika ne glede na prikazano vsebino. Novost sta tudi podpora za 64-bitne procesorje ter tehnologija ClickOnce za lažjo in bolj samodejno namestitev ter odstranjevanje programov.

SQL Server >>Yukon<< je dolgo pričakovana novost, ki prinaša pomembne spremembe na številnih področjih. Strežnik močno sloni na povezavi z jezikom XML, spletnih storitvah ter ogrodju .NET. Med drugim bo strežnik v jedru vseboval tudi izvršno okolje CLR, kar pomeni, da bo mogoče hranjene procedure za SQL Server pisati v poljubnem podprtem jeziku. Yukon prinaša tudi jezik za poizvedbe XQuery, XML pa bo eden od temeljnih podatkovnih tipov. Yukon in Whideby bosta izšla sočasno nekje sredi leta 2004, dokončne razvojne različice pa bodo na vrsti spomladi.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji