Objavljeno: 24.10.2003

Microsoft z višjim dobičkom, a s težavami

Microsoft je za prvo četrtletje fiskalnega leta objavil višje prihodke in dobiček kot so mu ga napovedovali analitiki, kljub temu pa so zabeležili upad prihodkov iz dolgoročnih licenc, kar je predvsem posledica težav z varnostjo Microsoftovih izdelkov.

Gigant programske opreme je v tem obdobju zabeležil 8,2 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 445 milijonov več kot v istem obdobju lani in 2,6 milijarde dolarjev dobička, kar je 600 milijonov več kot lani. Napovedi analitikov glede prihodkov so se skladale z Microsoftovimi napovedmi in sicer med 7,9 in 8,1 milijarde. Porast prihodka je zabeležilo vseh sedem Microsoftovih oddelkov, vključno s ponudnikom dostopa do interneta MSN, ki je prvič v zgodovini zabeležil dobiček. Znatno rast prihodkov sta dosegla tudi oddelka za domačo zabavo (igre in Xbox) ter vgrajene naprave (Pocket PC, Smartphone), vendar pa daleč največ prihodka predstavljajo oddelki za operacijski sistem Windows, Office in strežniške izdelke; skupno kar 6,7 milijarde dolarjev.

Kljub uspehu pa podjetje napovedalo znaten upad prihodkov iz dolgoročnih licenc, oziroma t.i. nezasluženih prihodkov, kar pomeni prihodke, ki jih podjetje sicer dobi, a jih vodi kot takšne šele v četrtletjih za katera so bili vplačani. Predstavniki Microsofta in analitiki so to pripisali predvsem težavam z varnostjo in napadom na Microsoftove strežnike kot je bil črv MS.Blaster. Kljub temu so predstavniki podjetja povišali napovedi glede prihodkov za celotno fiskalno leto.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji