Objavljeno: 20.9.2002

Microsoft zdaj tudi z omrežno opremo

Microsoft se vse bolj spušča tudi v širitev ponudbe strojne opreme. Poleg tipkovnic, mišk, igralnih palic, zvočnikov in igralnih konzol, bodo v kratkem začeli prodajati tudi omrežne izdelke, tako za ožičena in brezžična omrežja, pretežno namenjene domači rabi. Za začetek so predstavili deset izdelkov. Osnova sta bazni postaji Wired Base Station (cena 80 dolarjev) in Wireless Base Station (150 dolarjev), ki omogočata povezavo več računalnikov v domače okolje v skupno omrežje. Prvi vsebuje stikalo s štirimi vrati 10/100 Mb/s in usmerjevalnik za povezavo v internet. Brezžična izvedba ima prav tako stikalo s štirimi vrati, poleg tega tudi brezžično vstopno točko skladno s standardom IEEE 802.11b (11 Mb/s). Oba izdelka podpirata NAT, osnovne funkcije požarnega zida in preprosto namestitev skladno s specifikacijo Universal Plug and Play (uPnP).

Poleg teh srečamo še brezžične vmesnike v obliki kartice PC Card (80 dolarjev) ter zunanjega modula za priključitev na varata USB (80 dolarjev). V programu imajo tudi omrežne kartice, kot so PCI kartica s podporo za omrežja 10/100 Mb/s (25 dolarjev), zunanji omrežni vmesnik USB (30 dolarjev) in različica PC Card (40 dolarjev). Tem je treba dodati še stikalo s podporo za pet vrat 10/100 Mb/s (40 dolarjev). Na voljo sta tudi dva kompleta, Wireless Desktop oba za ceno 220 dolarjev.

Tržni analitiki pa opozarjajo, da Microsoft na tem področju ne bo imel lahkega dela. Na področju omrežnih izdelkov za domačo rabo namreč vlada kar precejšnja konkurenca, zlasti s strani tajvanskih proizvajalcev, ki so lahko cenovno zelo ugodni. Poleg tega Microsoft doslej še ni dokazal, da lahko strojno opremo prodaja tako dobro, kot programsko. Na nobenem od segmentov, kjer

prodajajo strojno opremo namreč niso na vodilnem mestu.

Microsoft pa se na to področje ni podal samo zaradi novih priložnosti, ki jih prinašajo omrežni izdelki, temveč kot dopolnilo k prihajajočim izdelkom za domači rabo, kot so računalniki TabletPC, sistem Windows XP Media Center, paket Windows Media 9 in brezžični zasloni Mira. V vseh primerih se delovanje močno naslanja na omrežne naprave in Microsoft namerava tu ponuditi celovito rešitev. Vsi izdelki so opremljeni s preprostimi postopki za namestitev in priključitev na obstoječa omrežja in internet, po večini prek čarovnikov.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji