Objavljeno: 3.11.2002

Microsoftov dolgo napovedovan prihod v mobilno telefonijo se je začel

Microsoft je z letom dni zamude končno predstavil operacijski sistem za mobilne telefone Smartphone, znan tudi pod delovnim imenom Stinger. Čeprav Microsoft predstavlja svoj izdelek kot revolucijo, bodo telefoni s Smartphoneom dejansko prinesli le peščico sicer dobrodošlih novosti.

Tako v Evropi še zdaleč ni revolucionarno dejstvo, da bo telefon podpiral pošiljanje sporočil preko SMS-a in elektronske pošte, novost pa predstavlja možnost neposrednega sporočanja z uporabo MSN Messengerja. Največja prednost pred Symbianovim operacijskim sistemom, ki poganja denimo Nokio 7650 in prihajajočega Sony Ericsson P800, je v podpori za sinhronizacijo z Outlookom, ki najverjetneje deluje nekoliko bolje kot konkurenčnem sistemu, čeprav razlika najbrž ni večja kot pri ročnih računalnikih z Microsoftovim sistemom Pocket PC in konkurenčnim Palm OS. Sicer pa bodo vsi telefoni s Smartphoneom imeli barvne zaslone in možnost predvajanja glasbe.

Francoski operater Orange je prvi predstavil telefon s Smartphoneom in sicer pod lastno blagovno znamko Orange SPV (sound, picutres, video - zvok, slike, video). Ostali evropski operaterji bodo najverjetneje kmalu sledili Orangovem zgledu, v ZDA pa je AT&T Wireless napovedal, da bodo prvi telefoni s Smartphoneom na voljo šele v prvi polovici 2003.

Čeprav je podporo Microsoftovem sistemu napovedalo veliko število operaterjev mobilne telefonije, pa je podpora pri proizvajalcih aparatov precej bolj mlačna. Med večjimi proizvajalci je izdelke s sistemom Microsoft Smartphone napovedal le Samsung, ki pa poleg tega izdeluje tudi križance med mobilnimi telefoni in ročnimi računalniki na osnovi Palm OS-a. Ostali veliki proizvajalci, Nokia, Motorola, Sony Ericsson, Siemens in Panasonic skupaj razvijajo zgoraj omenjeni konkurenčni sistem Symbian.

Večjo podporo pa si pri Microsoftu obetajo pri proizvajalcih programske opreme; na predstavitvi Smartphonea je svoje rešitve - predvsem igre in nekaj poslovnih programov - predstavilo 20 neodvisnih razvijalcev programske opreme, najverjetneje pa jim bo sledilo tudi večje število navdušencev, ki so hitro osvojili pisanje programov za sorodni Microsoftovo sistem PocketPC.

http://www.microsoft.com

http://www.orange.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji