Objavljeno: 2.6.2009

Microsoftov projekt Natal je prihodnost iger

Microsoft je na konferenci E3 prikazal obilico novosti za igralno konzolo Xbox 360, med katerimi brez dvoma izstopa projekt Natal, nov način krmiljenja iger brez kakršnihkoli igralnih palic. Natal je rezultat več kot sedem let trajajočega razvoja izraelskega podjetja 3DV Systems, ki ga je letos kupil Microsoft in ki temelji na razpoznavi gibanja in glasu s pomočjo posebne video kamere ter ustrezne programske opreme. Z novim sistemom avatarje v igri preprosto krmilimo z gibanjem celotnega telesa. Žoge pri navideznem nogometu dejansko brcamo, tenis lahko igramo brez držanja pripomočka, kot to počno pri konkurenci (Nintendo Wii). Sistem Natal pa ni omejen zgolj na igre. Uporabljamo ga lahko tudi za risanje in še za cel kup drugih nalog, kjer krmilimo orodja z gibanjem in govorjenimi ukazi.

Microsoft je delovanja sistema Natal prikaza v kombinaciji z igralno konzolo Xbox 360, vendar za zdaj še ni jasno, kdaj bo tehnologija na voljo za vsakdanjo rabo. Nekateri pa kljub temu menijo, da to zagotovo pomeni, da bodo tovrstno tehnologijo oziroma krmilnike s senzorji gibanja morali predstaviti tudi tekmeci, v prvi vrsti Sony za svoje igralne konzole PlayStation. Po nekaterih namigovanjih naj bi morda Natal doživel dokončno različico čez leto dni.

Xbox 360 pa je bil tudi sicer v ospredju na konferenci E3. Za igralno konzolo je Microsoft predstavil deset novih zvenečih iger, med katerimi Forza Motorsport 3, Alan Wake, Halo 3: ODST in The Beatles: Rock Band. Poleg tega so napovedali niz novih spletnih storitev Xbox Live, med katerimi možnost nakupa in pretočnega spremljanja filmov v visoki ločljivosti 1080p. Povrh vsega so na E3 splovili spletne storitve Facebook in Last.fm, ki odslej delujejo tudi na igralni konzoli.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji