Objavljeno: 30.5.2007

Microsoftova podlaga

V kalifornijskem mestu Carlsbad med 29. in 31. majem poteka peta letna konferenca All things D(igital) ali krajše D5, ki jo prirejata ugledna kolumnista Wall Street Journala Kara Swisher in Walt Mossberg, otvoril pa jo je senator John McCain.

Letos bo med drugim na sporedu zanimivo soočenje Billa Gatesa in Steva Jobsa, ki bosta potekalo nocoj, njun pogovor pa bo morda zasenčil že nastop Steva Ballmerja, ki je predstavil pravo malo Microsoftovo revolucijo.

Po petih letih razvoja je namreč pokazal sadove projekta Milan - računalnik v podobi mize, imenovan "Surface" (podlaga). Miza je občutljiva na dotik, njen uporabniški vmesnik pa bi utegnil odločilno vplivati na razvoj računalnikov v prihodnje.

Tako lahko na delovni površini z obema rokama (multituch) premikamo fotografije, spreminjamo njihovo velikost, rišemo in preglejujemo zemljevide, pri tem pa lahko sodelujejo vsi, ki sedijo za mizo. Brez miške in tipkovnice.

Morda najbolj fascinantno pa je, da lahko fotoaparat in druge naprave z brezžičnim internetom preprosto položimo na podlago, vsebina pa se samodejno prenese na mizo, tako da jo lahko začnemo takoj uporabljati.

Vmesnik precej spominja na uporabo iPhona, ki je tik pred prihodom na tržišče, vsekakor pa pomeni korak naprej, zato bo zanimivo slišati in videti, kako se bosta nocoj soočila Gates in Jobs, dolgoletna neizprosna tekmeca.

S podobno tehnologijo "na več dotikov občutljivih" zaslonov se ukvarja tudi Hewlett-Packard, verjetno najbolj poznan ekspert na tem področju pa je Jeff Han iz Univerze v New Yorku in ustanovitelj podjetja Perceptive Pixel.

Prve mize bodo že novembra na voljo v hotelih Sheraton, kazinojih Harrah, trgovinah T-Mobile in številnih restavracijah, s 30-palčnim zaslonom naj bi veljale med 5.000 in 10.000 dolarji, v treh do petih letih pa naj bi bile na voljo tudi za posameznike - po nižjih cenah.

www.allthingsd.com

http://www.microsoft.com/

http://apple.com/iphone

http://www.perceptivepixel.com/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji