Objavljeno: 2.4.2003

Microsoftove novosti tik pred izidom

Microsoft je konec marca v proizvodnjo poslal kar nekaj ključnih in dolgo napovedovanih izdelkov, kar pomeni, da jih lahko čez mesec ali dva pričakujemo že v redni prodaji. Najpomembnejša med novostmi je nov strežniški operacijski sistem Windows Server 2003. Ta prinaša integrirano strežniško platformo, ki vključuje številne novosti na področju varnosti, zmogljivosti in razširljivosti. Svetovna premiera bo 24. aprila, v Sloveniji pa bo uradno predstavljen na NT konferenci 2003, ki bo v začetku maja v Portorožu.

Operacijski sistem bo za standardno Intelovo arhitekturo na voljo v različicah Windows Server 2003 Datacenter Edition, Windows Server 2003 Enterprise Edition, Windows Server 2003 Standard Edition in Windows Server 2003 Web Edition. V tretjem četrtletju se bo tem pridružila še različica Windows Small Business Server 2003, namenjena malim podjetjem, ki bo vsebovala tudi nekatere programske strežnike (točna vsebina še ni določena). Kot dodatek bo 24. aprila na voljo tudi nova različica razvojnega okolja Visual Studio .NET 2003.

Sočasno z novimi različicami operacijskega sistema za 32-bitne procesorje bo v prodajo prišla tudi različica strežniškega sistema za 64-bitne procesorje Intel Itanium2. S tem se končno zaključuje razvojni cikel izdelka, ki je bil napovedovan že od leta 2000, vendar je bil zaradi različnih razlogov v različici Windows 2000 ni prišel dokončno na trg. Sočasno s samim 64-bitnim strežnikom prihaja tudi v prodajo podatkovni strežnik Microsoft SQL Server 2000 Enterprise Edition (64-bit), kar je pravzaprav ključnega pomena za začetek prodaje strežnikov z Itaniumi.

Toda s tem se nabor novosti še ne zaključuje. Microsoft je tudi najavil, da je v proizvodnjo predal končno različico operacijskega sistema Microsoft Windows XP 64-Bit Edition Version 2003. 64-bitna različica namiznega operacijskega sistema je zasnovana tako, da izkorišča zmogljivosti v procesorjih Intel Itanium 2.

Operacijski sistem je namenjen za uporabnike, ki rešujejo kompleksne znanstvene probleme, razvijajo visoko zmogljive rešitve, ustvarjajo 3-D animacije ali pa se ukvarjajo z urejanjem video vsebin. Za zdaj še niso znani dokončni načrti proizvajalcev strojne opreme, na kateri bodo delovali novi 64-bitni operacijski sistemi, bodo pa najbrž razkriti ob uradni predstavitvi izdelkov.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji