Objavljeno: 26.4.2008

Microsoftovi mešani poslovni rezultati

Microsoft je objavil poslovne rezultate za prvo četrtletje, ki so boljši od ocene analitikov, toda med njimi so tudi sive lise, ki povzročajo družbi glavobol. Microsoft je četrtletje zaključil s skupnim prometom 14,45 milijard dolarjev, in zaslužkom 47 centov na delnico, kar je bolje od pričakovanih 44 centov za vlagatelje. Za trenutno četrtletje napovedujejo kar precejšnjo rast in promet v višini okoli 15,8 milijarde dolarjev. Prvič so javno dali tudi oceno za celotno fiskalno leto 2009, v katerem naj bi družba zaslužila med 66,9 in 68 milijardami dolarjev.

Minulo četrtletje so zaznamovali zelo dobra prodaje konzole Xbox 360, ugodna tečajna razlika, ki jo je prispevala prodaja izven ZDA, Microsoft pa je vnovič ponovil stališče, da bi bili rezultati lahko še boljši, če bi v nekaterih državah piratiziranje bolj učinkovito sankcionirali. To velja še posebej za Azijo. V četrtletju so zabeležili tudi dodatne nepredvidene stroške povezane s plačilom kazni v EU.

Najbolj problematična pa je za Microsoft prodaja oddelka Microsoft Client Group, ki je zabeležil padec prodaja kar za 23,7% v primerjavi z enakim obdobjem pred letom dni. Microsoft ima kot kaže zelo velike težave s prodajo okolja Windows Vista, kar nakazuje tudi primerjava z podobnim potekom v časih, ko je na trg prišlo okolje Windows XP. Medtem, ko je leto dni za predstavitvijo Viste prodaja padla za skoraj 24%, je v enakem primerjalnem obdobju leta 2002 prodaja padla le za pol procenta.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji