Objavljeno: 8.11.2002

Microsoftovi načrti v mobilni telefoniji se rušijo

Le nekaj dni po uradni predstavitvi pametnega telefona Z100, je britanski proizvajalec mobilnih telefonov Sendo sporočil, da je ustavil proizvodnjo in prekinil pogodbo z Microsoftom, ki je izdelal operacijski sistem Smartphone 2002. Z100 naj bi bil eden izmed prvih mobilnih telefonov z Microsoftovim operacijskim sistemom, Sendo pa eden glavnih partnerjev pri vstopu Microsofta na trg mobilne telefonije. Hkrati so iz Senda sporočili, da so že podpisali pogodbo s konkurenčnim Symbianom za uporabo njihovega operacijskega sistema Symbian OS in Nokiinega uporabniškega vmesnika Series 60, ki bosta poganjala nove modele Sendovih pametnih telefonov.

Sendov Z100 je napovedovan že od pričetka delovanja tega majhnega britanskega proizvajalca mobilnih telefonov pred letom in pol, večina javnosti pa si jih je najbolj zapomnila predvsem naveze z Microsoftom. Čeprav naj bi po prvih napovedih bila Microsoftov sistem Smartphone 2002 (z razvojnim imenom Stinger) in Z100 na prodajnih policah že pred letom dni, je pri razvoju prišlo do mnogih zaostankov, ki naj bi po razlagah Senda in Microsofta bili predvsem posledica nepripravljenosti mobilnih operaterjev na podatkovne storitve, ki bi jih Z100 naj ponujal. Sicer Sendo izdeluje tudi nekaj modelov običajnih mobilnih telefonov, predvsem nizkega cenovnega razreda.

Vzroki za dokončno prekinitev sodelovanja pa naj ne bi bili tehnične narave, temveč predvsem pravne. V Sendu pravijo, da je eden glavnih vzrokov, ki so botrovali pri njihovi odločitvi za Symbian dejstvo, da jim Microsoft ni želel pokazati izvorne kode svojega operacijskega sistema, pri Symbianu pa so bili znatno bolj razumljivi. Čeprav proizvajalec mobilnih telefonov noče dati neposredne primerjave med Microsoftovim in Symbianovim operacijskim sistemom za pametne mobilne telefone, v razlagah odločitve za Symbian kar ne more prehvaliti kakovosti in širokih možnosti, ki jih ponuja Symbian OS.

S to Sendovo potezo je Microsoft ostal skorajda sam s svojim operacijskim sistemom za pametne telefone, saj je bil Sendo njihov najbolj zavzet partner. Čeprav med lastnike licence za Microsoft Smartphone 2002 sodi tudi korejski velikan Samsung, pa ima le-ta nakupljene tudi licence za uporabo Palm OS-a, Symbiana in tudi Microsoftovega Pocket PC 2002 v svojih pametnih telefonih in križancih med mobilnimi telefoni in ročnimi računalniki. Microsoft se je s svojim operacijskim sistemom za pametne mobilne telefone trudil vstopiti na potencialno zelo veliko tržišče, vendar nikakor ni uspel dobiti podpore proizvajalcev mobilnih telefonov. Večina se jih je namreč kmalu po uvodnih pogovorih z Microsoftom pred dvema letoma odločila za ustanovitev podjetja Symbian, ki skrbi za razvoj skupnega operacijskega sistema.

http://www.sendo.com

http://www.microsoft.com

http://www.symbian.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji